Jong Ajax uitgeschakeld in beker
Datum: 30-01-2009  Bron: Ajax.nl
Het is Jong Ajax niet gelukt om door te stoten naar de kwartfinales van de KNVB Beker voor Beloftenteams. De ploeg van Adrie Koster verloor de kleine Klassieker in de Kuip met 2-0. ,,We hadden er meer van verwacht”, baalde de coach.

Er was Koster veel aan gelegen om het toernooi te winnen. Immers, het geeft recht op deelname aan het ‘grote’ KNVB Bekertoernooi. En juist dáár, tegen geslepen eerste elftallen, leren voetbaltalenten het meeste, vond de trainer. Met name over de eerste helft was Koster niet te spreken. Jong Ajax, dat aantrad met ervaren krachten als Evander Sno, Kennedy en Dennis Gentenaar, creëerde eigenlijk geen enkele kans, hoewel het wel meer balbezit had dan Jong Feyenoord. Eén keer werd Ajax via Kennedy gevaarlijk toen de Zweed een vrije trap van veel effect voorzag. De redding van Jong Feyenoord-doelman Darley was fraai.

De sporadische keren dat de thuisploeg voor het doel van Gentenaar verscheen was het wél direct erg gevaarlijk. In de tiende minuut werd Ajax-back Christian Supusepa op de achterlijn uitgespeeld waarna de voorzet door Feyenoord net niet binnen werd geschoten. Ook spits Luis Pedro kreeg een dot van een mogelijkheid toen hij na een pass oog in oog stond met Gentenaar. Pedro raakte de bal echter met zijn scheenbeen waardoor de ervaren Ajax-doelman eenvoudig in kon grijpen. Drie minuten voor de rust was het alsnog raak voor de Rotterdammers. Jordao Pattinama lobde beeldschoon over de kansloze Gentenaar heen.

In de rust greep Koster dan ook in. Edgar Manucharyan en Jordi Schell werden naar de kant gehaald voor de A-junioren Geoffrey Castillion en Marvin Zeegelaar. ,,Ik wilde meer voetbal in de ploeg”, legde de coach zijn keuzes uit. ,,Er moest meer via de vleugels worden gespeeld, want alles werd door het midden eenvoudig uitverdedigd door Jong Feyenoord.” De wissels van Koster sorteerden direct resultaat. Jong Ajax drukte het elftal van John Lammers terug op de eigen helft en kreeg ook enkele mogelijkheden op de gelijkmaker. Zeegelaar had na één minuut in het veld al de 1-1 kunnen scoren, maar op een voorzet van de zijkant miste zijn poging vaart. Ook die andere invaller liet zich gelden. Castillion draaide zo nu en dan vervaarlijk, maar zijn pogingen troffen geen doel.

,,Er waren verder weinig momenten voor de goal”, vond Koster die daarom ook A-junior Rodney Sneijder nog in de ploeg bracht. Voor de middenvelder zijn officiële debuut in Jong Ajax. ,,Daar had ik wel meer van verwacht”, erkende Sneijder na afloop. ,,Debuteren is fantastisch, zeker tegen Feyenoord in de Kuip. Zo’n beladen sfeertje is geweldig, maar wel balen dat je onnodig verliest.” Want ook Sneijder kon niet voorkomen dat Jong Feyenoord via Pedro in de 78ste minuut 2-0 maakte. Jong Ajax speelde op dat moment achterin met veel risico een op een om zodoende de gelijkmaker te forceren. ,,Dan weet je dat-ie bij ons kan vallen”, wist Koster, die ook zag dat Jong Feyenoord na die beslissende goal nog kansen op meer kreeg. Maar telkens greep Gentenaar uitstekend in. ,,Zonde, want voetballend gezien hoef je niet te verliezen van Jong Feyenoord. Alleen vochten zij voor iedere bal.”

Op maandag 12 februari speelt Jong Ajax wederom in de Kuip, dan voor een wedstrijd in de Eredivisie voor Beloften. ,,Voor veel spelers was deze wedstrijd nieuw. Als we over twee weken weer tegen Jong Feyenoord spelen, dan weten zij wat er van hun gevraagd wordt tijdens een dergelijke wedstrijd", aldus Koster.