Jong Ajax houdt lang stand tegen AZ
Datum: 24-09-2009  Bron: Ajax.nl
Jong Ajax heeft zich dapper verweerd tegen landskampioen AZ in de tweede ronde van het toernooi om de KNVB Beker. In de reguliere speeltijd hielden ze uitstekend stand, 0-0; maar al snel in de verlenging was de wedstrijd over nadat invaller Moussa Dembélé twee keer had toegeslagen.

De uitgangsposities voor AZ en Jong Ajax voor de bekerwedstrijd verschilden als dag en nacht. Beloftenkampioen Jong Ajax hoefde niets, landskampioen AZ moest alles. Zeker na de drie nederlagen eerder die week, hadden de Alkmaarders veel goed te maken. Die druk leek in de eerste helft een loden last voor het team van trainer Ronald Koeman. De oud-Ajacied had Moussa Dembélé buiten de ploeg gelaten en kon geen beroep doen op Mounir El Hamdaoui.

Jong Ajax-coach Pieter Huistra had vier dispensatiespelers in zijn team. Doelman Kenneth Vermeer, de verdedigers George Ogararu en Oleguer, middenvelder Rasmus Lindgren en spits Marko Pantelic. In elke linie een ervaren kracht. Met de ervaren krachten in de ploeg ging het in de eerste helft voorspoedig met de underdog. Maar waar Jong Ajax verwachtte dat AZ in de eerste tien minuten wel even zou laten zien wie er de baas was in het DSB Stadion, was dat niet zo. AZ speelde op zeker, drong niet al te zeer aan en Jong Ajax kon eigenlijk heerlijk het eigen spelletje spelen. Kansjes leverde dat op voor Jeffrey Sarpong en Ogararu die samen met Oleguer af en toe verrassend ver voorin stond. Ook AZ kreeg uiteraard mogelijkheden maar die waren niet aan Maarten Martens, Ari of Pellè besteed.

Pas aan het begin van de tweede helft durfde AZ het aan om vanaf het begin druk te zetten en ver vooruit te spelen. Dat leverde diverse mogelijkheden op, maar ook deze belangrijke eerste tien minuten kwam Jong Ajax - zij het met enig fortuin - goed door. In de 57ste minuut leek Ajax te capituleren en scoorde Pellè wel, maar toen werd het doelpunt afgekeurd wegens buitenspel.

Zo bleef het spannend. Kort na de afgekeurde goal wisselde Huistra voor de eerste keer. Hij bracht Javier Martina voor Marvin Zeegelaar. Ajax kreeg ook weer wat meer lef en via de uitstekend spelende aanvoerder Roly Bonevacia werd Pantelic gelanceerd. Hij was nog niet echt in het verhaal voorgekomen en ook nu ging hij de actie niet aan, maar liet de bal wel slim over de achterlijn lopen. De corner leverde echter geen dreiging op.

Met nog 25 minuten te spelen vond Koeman de tijd rijp om Belgisch international Moussa Dembélé ook in de ploeg te brengen. Kort daarna moest hij ook zijn laatste wissel - direct na rust was Poulsen Martens komen vervangen - inbrengen. Doelman Romero kon niet verder en daardoor kwam oud-Ajacied Erik Heijblok in het veld. Saillant detail is dat Heijblok zijn enige wedstrijd als Ajacied in het bekerduel tegen Kozakken Boys speelde. Elf minuten voor tijd schoot Pellè lastig in, maar weer stond Vermeer als een tijger zijn doel te verdedigen. Pelle was twee minuten later bijna weer succesvol maar dit keer had Vermeer een engel op de lat, want daar belandde de bal.
Daarna had Jong Ajax alle recht van klagen toen scheidsrechter Makkelie niet floot voor een overduidelijke handsbal in het strafschopgebied bij AZ.

Zo bleef het 0-0 en moest er worden verlengd. Daarin kreeg Jong Ajax al direct het deksel op de neus, want binnen een minuut sloeg Moussa Dembélé met een verwoestend schot toe, 1-0. Kort daarna was het weer raak door de Belg, 2-0. Daarbij bleef het ook.

Ondanks deze nederlaag kan dit team trots op zichzelf zijn. Ze hadden het de landskampioen, in hun overvolle voetbalprogramma, toch mooi heel moeilijk gemaakt. ,,En dat was wat we ons vooraf hadden voorgenomen", aldus Pieter Huistra na afloop op de persconferentie. ,,We keken lang naar deze wedstrijd uit. Wilden ons zo goed mogelijk verkopen. Dat is ons met hulp van wat A-selectiespelers redelijk gelukt. We hebben de landskampioen tot een verlenging gedwongen. Maar uiteindelijk heeft AZ wel terecht gewonnen. In de rust heb ik vooral de organisatie aangehaald. Jonge jongens hebben moeite om die negentig minuten lang vol te houden. Dat was de grootste uitdaging. Maar je zag dat het weer wegzakte. In de rust is het gelukt om ze weer scherp te krijgen, net na de verlenging lukte dat dus niet. Dan is de ploeg al vermoeid en krijg je een tik door de tegengoal. Dan weet je dat het erg moeilijik wordt."
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Ajax door naar volgende ronde na winst op AGOVV
Selectie voor bekerduel tegen AGOVV
Bekerduel Volendam - Ajax kwartier eerder
Jong Ajax toont veerkracht
Bodul scheurt enkelband

Volgende wedstrijd

Ajax  VS  FC Utrecht

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20