Ajax wint bij Fiorentina
Datum: 19-02-2009  Bron: Voetbalzone.nl
Ajax heeft zichzelf een reuzenmogelijkheid gegeven om de achtste finales van de UEFA Cup te behalen. De equipe van Marco van Basten had tegen Fiorentina grootse moeite om bij te blijven, maar een uitmuntend schot van Kennedy Bakircioglü liet de Amsterdammers met een mooi perspectief huiswaarts keren. Weinigen in de hoofdstad zullen er om rouwen dat de zege onverdiend te noemen was.

De ontmoeting tussen de huidige nummer vier van Italië en nummer drie van Nederland maakte aanvankelijk een hoop duidelijk. Fiorentina had het duel in zijn greep en wachtte geduldig op de kansen, waarvoor met name sluipschutters Alberto Gilardino en Adrian Mutu gelanceerd moesten worden. De laatstgenoemde Roemeen drukte binnen tien minuten zijn stempel toen hij een afgekeurd doelpunt zag worden afgekeurd (buitenspel).

Het licht gehandicapte Ajax, met onder meer Vernon Anita en Robbert Schilder in de basis, probeerde via Miralem Sulejmani en Luis Suárez te profiteren van de ruimtes de vrijkwamen. Het elftal van Cesare Prandelli hield de linies evenwel gesloten en zag Riccardo Montolivo de beste Florentijnse kans voor de pauze om zeep helpen. De Italiaanse middenvelder omspeelde Maarten Stekelenburg, maar manoeuvreerde zich in een moeilijke hoek waardoor zijn inzet over het doel ging.

Ajax hield het hoofd echter boven water en hoopte op kleine, gevaarlijke momenten om voor het doel van Sébastien Frey te verschijnen. Bij Fiorentina sloop ondertussen de onzekerheid erin toen Gilardino, Mutu en Zdravko Kuzmanovic goede mogelijkheden niet konden verzilveren. Als een dief in de Italiaanse nacht was het Kennedy Bakircioglü die de Amsterdammers onverwacht op voorsprong zette. De Zweed haalde aan de rand van de zestien onverbiddelijk uit en zag zijn schot via de onderkant van de lat binnenvliegen.

Fiorentina leek vervolgens de wanhoop nabij. De halvefinalist van afgelopen seizoen, Glasgow Rangers was destijds te sterk, probeerde de gelijkmaker nog te creëren, maar offensieve onzorgvuldigheid maakte zich meester over de ploeg. Ajax, dat door de voorsprong duidelijk meer zelfvertrouwen kreeg, had op zijn beurt nog goede mogelijkheden. Het bleef echter bij 0-1, een fraaie opsteker waar de ploeg van Van Basten naar op zoek was.
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Stefan Johannesson fluit Ajax - Fiorentina
Ajax loot Fiorentina
Vrijdag om 13.00 uur loting UEFA Cup, mogelijke tegenstanders
Anita in basis tegen Slavia
Ajax verslaat HSV
  Gerelateerde spelers.
Kennedy Bakircioglu

Volgende wedstrijd

Ajax  VS  FC Utrecht

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20