Kroes over transfers en de financiële en sportieve balans
Datum: 04-09-2024  Bron: ajax.nl
In een uitgebreid interview met Alex Kroes blikken we terug op de afgelopen transferperiode. De technisch directeur vertelt over Christian Eriksen, Wout Weghorst, Silvano Vos en Kamaldeen Sulemana en bespreekt de financiële en sportieve balans binnen de club.

Kroes begint over Sulemana. "Op dit moment ligt er een brief bij de FIFA waarin wij uitsluitsel vragen en ik hoop dat wij daar op korte termijn een antwoord op krijgen. Aan de voorkant wisten we dat we een vervanger wilde halen als Steven Bergwijn vertrok. Er speelde heel veel dingen op het laatste moment. Uiteindelijk kwamen we rond met Sulemana en hebben we het papierwerk geüpload in het systeem, net voor de limiet. En daar is nu een discussie over of het wel of niet op tijd was. Het is frustrerend, want we moeten afwachten wat er komt."

Selectie
De technisch directeur is duidelijk over de huidige selectie. "Dan is dit het. Ik denk dat de rek er nog lang niet uit is. We zijn met z'n allen in ontwikkeling. En als ik kijk naar Francesco Farioli: hij is strijdlustig en doet het ontzettend goed. Hij weet het maximale uit de jongens te halen en is er dag in dag uit mee bezig."

Er zijn nog een aantal markten open, gaat Kroes verder. "Dan heb ik het vooral over het verkopen of verhuren van spelers. Op dat vlak ben ik nog niet helemaal tevreden. En er zijn nog clubloze spelers die soms met veel talent en kwaliteit nergens onder contract staan. Daar zijn we ook nog naar aan het kijken, indien het met Sulemana niet goed zou gaan. Maar als we niet de juiste persoon vinden, houden we het geld op zak en gaan we het doen met de huidige ploeg."

Balans
Kroes stelt dat het een ontzettend drukke zomer was. "Je moet proberen het zo goed mogelijk te doen. Ik heb mijn best meer dan gedaan, maar als je vraagt of ik honderd procent tevreden ben, dan niet. Ik vind niet dat we de financiële en sportieve balans, zoals wie die vooraf wilden, hebben behaald. We hebben stappen gezet en elke speler die nu in de kleedkamer van Ajax 1 zit, heeft perspectief en draagt bij aan de positieve sfeer die er hangt. Er zijn er helaas nog een of twee die in een andere kleedkamer zitten en daar moet mogelijk nog wat mee gebeuren."

Hij leerde veel van de afgelopen periode. "Omdat niet alles is gelukt, ben ik een paar keer gestruikeld. De huidige transferzomer was over het algemeen ook een hele rustige en ook de sportieve prestaties van afgelopen seizoen hebben niet bijgedragen aan de waarde van en de vraag naar de spelers. Maar ik leer elke dag en dat hoort bij mens zijn."

Weghorst, Rugani
Met Weghorst kwam een nieuwe spits binnen de selectie. "Wout is doelpunten en hij laat zien hoe je als sportman in het leven moet staan." De spitspositie is daardoor drukbezet. "Ze zullen moeten knokken en de beste speelt. Dat is topsportcultuur. Onze technische staf vraagt veel van de aanvallers dus ze kunnen doorwisselen. Als je kijkt naar de komende periode; we spelen veel wedstrijden en er zal gepuzzeld worden. Ik maak me geen zorgen over die plek. Onze trainer heeft het eigen recht om de opstelling te bepalen."

"Wij hebben achterin zeer talentvolle spelers, maar met beperkte ervaring", gaat Kroes verder over een andere aanwinst: Daniele Rugani. "Hij kan onze verdedigers helpen stappen daarin te zetten." Ook een creatieve middenvelder kwam ter sprake. "We hebben daar mensen met creativiteit in de vorm van Steven Berghuis, Kian Fitz-Jim en Kristian Hlynsson. Fitz-Jim bijvoorbeeld, hij heeft in de voorbereiding duidelijk zijn kansen gegrepen."

Eriksen en Vos
Kroes wordt ook gevraagd naar Eriksen. "Die stond absoluut op de lijst die we hebben. Maar uiteindelijk hebben we daar niet de ruimte voor kunnen creëren." Vos vertrok naar AC Milan. "Hij heeft zijn kansen gekregen en op bepaalde momenten was hij wat ongelukkig. Silvano is een jongen van de club die het nu net niet redt om door te breken en dus hoop ik dat hij dat ergens anders kan laten zien."

"Ik heb veel zin in de komende weken en maanden en zien hoe we gaan presteren. Er komen heel veel leuke wedstrijden aan", sluit Kroes af.
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Farioli over transferperiode, ontwikkeling van zijn team en liefde voor het spel
Ajax en Al-Ittihad bereiken akkoord over Steven Bergwijn
Forbs op huurbasis naar Wolverhampton Wanderers FC
Farioli over loting: Lastig om een voorkeur uit te spreken
Ajax en AC Milan bereiken akkoord over Silvano Vos

Volgende wedstrijd

Ajax  VS  FC Utrecht

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20