Francesco Farioli: de filosoof van het voetbal
Datum: 23-05-2024  Bron: ajax.nl
De route van Ajax' nieuwe hoofdtrainer Francesco Farioli is een bijzondere en zeer interessante. De Italiaan studeerde filosofie voordat hij zijn entree maakte in de wereld van het (prof)voetbal. Hij begon zijn carrière als keeperstrainer onder Roberto De Zerbi en maakte op dertigjarige leeftijd zijn eerste stappen als hoofdcoach in Turkije. Alles over de nieuwe hoofdtrainer lees je hier.

De weg van Farioli naar de voetbalvelden van Europa begon niet zoals die van velen. Geboren op 10 april 1989 in Italië, koos hij in zijn jeugd niet direct voor de weg van de voetballer. In plaats daarvan omarmde hij de wereld van de academici en studeerde hij filosofie aan de Universiteit van Florence. Zijn diepgaande inzicht in het spel leidde zelfs tot een gepubliceerde scriptie over de esthetiek van voetbal: 'Voetbal als wedergeboorte: de esthethiek van het spel en de rol van de doelman'.

Filosofie
Farioli's benadering van het voetbal wordt beïnvloed door zijn achtergrond in de filosofie. Als 23-jarige student filosofie verdiepte hij zich in het werk van denkers als Jean-Paul Sartre en Fjodor Dostojevski. Hij beschouwt voetbal als meer dan alleen een spel en zoomt in op de rol van voetbal in ons dagelijks leven. De sport voetbal is een manier van kijken naar het leven, een filosofie op zich.

Farioli's scriptie gaat over hoe voetbal meer is dan alleen een spel; het is eigenlijk een weerspiegeling van het leven zelf en een metafoor voor het leven, stelt hij. De Italiaan schrijft in zijn scriptie over keepers en de oorsprong van de sport voetbal en neemt diverse grote trainers (Pep Guardiola, Carlo Ancelotti, Antonio Conte) als voorbeeld. Hij noemt ze trainers, maar ook filosofen, liefhebbers en idealisten met een gezamenlijk doel: focus op het juiste voor de ploeg. Hij beschrijft het voetbalveld als een plek waar regels en het uitoefenen van schoonheid samenkomen.

Start in Italië
Zijn theorie en opgedane kennis liet hij samenkomen op het voetbalveld. Van 2009 tot 2011 was hij keeperstrainer bij Polisportiva Margine Coperta, een club gelegen tussen Florence en Pisa. In de zomer van 2011 zette hij de stap naar assistent-trainer. Hij streek neer in de lagere regionen van het Italiaanse voetbal, bij Fortis Juventus. Daar bleef Farioli tot 2015 en koppelde hij de theorie aan de praktijk.

Na twee jaar actief te zijn in Qatar bij de Aspire Academy, kreeg de Italiaan een belletje van Roberto de Zerbi. Zijn benadering van voetbal met een filosofische inslag en zijn nauwgezette aandacht voor details trokken de aandacht van de vooraanstaande coach onder wiens begeleiding hij zijn eerste stappen als trainer zette. Farioli werkte onder De Zerbi een seizoen bij Benevento en later twee seizoenen bij Sassuolo als keeperstrainer. De samenwerking met de Italiaan was voor Farioli een periode van groei en ontwikkeling, waarin hij zijn eigen denkwijze kon ontwikkelen en eigen visie op het spel verfijnde. Het leverde hem een overstap naar Turkije op in 2020.

Na een korte periode als assistent-trainer bij Alanyaspor werd hij in 2021 aangesteld als hoofdtrainer bij Fatih Karagümrük. Zijn benoeming op dertigjarige leeftijd maakte hem de jongste Italiaanse coach ooit op het hoogste niveau. Farioli stond 27 wedstrijden aan het roer. Zijn team viel op met het een na hoogste aantal gegeven passes in de Turkse competitie.

Aan het einde van dat jaar vertrok Farioli naar een bekende ploeg van hem: Alanyaspor. Met de Turken eindigde hij in het seizoen 2021/2022 op de vijfde plek, met slechts een punt achter op de nummer vier. Het was OGC Nice dat hem in de zomer van 2023 verwelkomde en vanaf dat moment trok Farioli de aandacht van een breder publiek. Vooral de uitwedstrijd tegen Paris Saint-Germain zorgde voor de nodige bewondering. OGC Nice behaalde een opvallende 2-3-overwinning in het Parc des Princes, iets wat de club al veertien jaar niet meer was gelukt. Bij zijn werk in Nice heeft Farioli zijn filosofische inzichten gecombineerd met zijn visie op voetbal, wat resulteerde in een gedurfde en uitdagende speelstijl die de traditionele normen uitdaagt.

Uitstekende statistieken
Met de Fransen eindigde Farioli dit seizoen op plek vijf in de Ligue 1 en zette hij enkele sterke statistieken neer. Zo kreeg Nice slechts 29 doelpunten tegen, het minste aantal van de hele competitie. Vooral in thuiswedstrijden lukten het tegenstanders van de Fransen amper tot scoren te komen: elf keer. Als we buiten Frankrijk kijken, naar de top vijf-competities, kregen alleen Real Madrid, Bayer Leverkusen en Inter tot dusver minder competitietreffers tegen.

Nice staat daarnaast bovenaan in het klassement van het aantal clean sheets in Frankrijk. Met zeventien wedstrijden de nul blijft het Stade Brest (vijftien) voor. Samen met Brest, de nummer drie van de competitie, hebben de Fransen tevens de op een na langste reeks zonder verlies: dertien keer. Alleen kampioen Paris Saint-Germain (26) deed dit beter. Tot slot is balbezit een belangrijke gedachte van Farioli. Dit valt terug te zien in het aantal pass-reeksen van meer dan tien passes. Hier staan de Fransen op plek drie met 481 reeksen, kort achter LOSC Lille: 483. Paris Saint-Germain eindigde net als in de competitie ook in dit rijtje bovenaan: 783.

Passes
Als we verder inzoomen op de passes van de ploeg van Farioli valt op dat het percentage aangekomen passes op 87% ligt. Kijkend naar de top vijf in Frankrijk kan alleen Paris Saint-Germain (90%) een hoger percentage overleggen. Nummers twee tot en met vier AS Monaco (83%), Stade Brest (82%) en Lille (82%) hebben een lager aantal. Het percentage aangekomen passes vooruit van Nice is 81%. Ook in de zogenoemde 'final third', de laatste zone, is het aantal aangekomen passes hoog: 73%. In totaal gaf Farioli's ploeg 16.981 passes in de competitie. Alleen Paris Saint-Germain (23.146) en LOSC Lille (18.021) hadden er meer.

Met de komst van deze nieuwe trainer heeft Ajax voor het eerst na Morten Olsen, uit het seizoen 1997/1998, weer een buitenlandse hoofdcoach. Farioli is daarmee meteen de eerste Italiaanse trainer in dienst van de Amsterdammers. Na Lorenzo Lucca wordt hij bovendien de tweede Italiaan bij Ajax.

Dat Farioli een binding heeft met Ajax werd zondag na het laatste competitieduel met LOSC Lille duidelijk. De Italiaan vertelde tegen VI dat Johan Cruijff een van zijn voetbalmentoren is die hij in zijn leven had. De nieuwe leider tekent een contract voor drie seizoenen.
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Francisco Conceicao definitief naar FC Porto
Ajax contracteert Aaron Bouwman
Francesco Farioli nieuwe trainer Ajax
Bergwijn: Ajax is en blijft de grootste club van Nederland
Van t Schip: Fans altijd achter ons blijven staan

Volgende wedstrijd
Geen wedstrijden.

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20