Van t Schip over Feyenoord, de fitheid en FC Twente-thuis
Datum: 12-04-2024  Bron: ajax.nl
John van 't Schip schoof vrijdagmiddag aan in de perszaal van de Johan Cruijff ArenA voor een persconferentie. De trainer ging in op de week na de nederlaag in Rotterdam, de fitheid van zijn ploeg en hij blikte vooruit op het duel met FC Twente zondag.

Het persmoment begon met een terugblik op de laatste wedstrijd, op bezoek bij Feyenoord. "De uitvoering was niet goed. Het fysiek, het mentale en de mindset lieten het afweten. We stonden niet als team in het veld en in dit soort wedstrijden heb je elkaar nodig. We zijn door de ondergrens gegaan en dat mag niet, maar het is wel gebeurd. Je kunt verliezen, maar niet op deze wijze", begint Van 't Schip stellig over de nederlaag in Rotterdam.

Leren
"Feyenoord zat er bovenop en daar hadden wij geen antwoord op", gaat de trainer verder. Van 't Schip werd gevraagd naar de tegengoals in De Kuip die ontstonden na balverlies op eigen helft. "Daar moeten we van leren. Maar we moeten ook niet in onze schulp kruipen en dingen niet gaan doen. Natuurlijk moet je blijven voetballen, maar als dat niet kan, moet je eerder de diepte zoeken. De keuzes waren niet goed."

Na terugkomst in Amsterdam stonden er fans bij de bus. Van 't Schip kan het begrijpen. "De fans die daar stonden, deden dat heel respectvol. Ze blijven onvoorwaardelijk achter de ploeg staan en het was een signaal dat de jongens goed begrijpen. Het is een familie die daar staat. Ze leven voor Ajax en staan er het hele jaar en dat is bewonderenswaardig kijkend naar dit seizoen. Het statement op deze manier was duidelijk en goed te begrijpen. Zelf ben ik er ook kapot van. Het is, net als hun, ook mijn club. Het is een vervelend jaar, voor ons en voor alle supporters."

Van 't Schip is deze week teruggegaan naar de kernwaarden. "Ik ben ingestapt op een moment dat het ook moeizaam ging, toen heb ik dat ook gedaan. Er moet een reactie komen. In het begin van deze week heb ik aangegeven waar we naartoe wilden. Dat probeer je positief te benaderen, veel te herhalen en dat doe je deze week anders na zo'n zware klap."

"Het niveau moet omhoog, ook op trainingen", gaat hij verder over zijn ploeg. "Gelukkig hebben we zondag weer een wedstrijd voor de boeg. Ik heb deze week beleving en een goede energie gezien. We krijgen vijf finales en ik hoop dat we het in de laatste fase kunnen omdraaien. Natuurlijk zitten we op dit moment in een slechte periode, maar we moeten omhoog en daar wil ik bij zijn."

Fitheid
De zestigjarige Ajacied gaat, met het oog op zondag, in op de fitheid van zijn selectie. "Brian Brobbey kan spelen tegen FC Twente, maar de vraag is hoe lang. Daarnaast heeft Godts een goede trainingsweek gehad, maar is het afwachten in hoeverre hij het vol kan houden." Naast doelman Diant Ramaj is ook Jay Gorter afwezig. "Gorter heeft last van zijn hand en is er een tijdje uit."

Van 't Schip kan wel weer beschikken over Borna Sosa. "Sosa was voor Feyenoord vijf dagen ziek, maar is sinds maandag weer aan het trainen." Ook Jordan Henderson is op de weg terug. "Hij komt na het weekend terug en is vanaf volgende week erbij. Hij was naar Engeland voor een specialist die hem daar heeft behandeld. Steven Berghuis traint daarentegen nog altijd niet met de groep. Het is heel lastig om daar iets over te zeggen. Een paar weken geleden was hij er bijna. Sinds die tijd is hij aan het kwakkelen."

FC Twente
Tot slot gaat het vizier op FC Twente, de tegenstander van zondag in de Johan Cruijff ArenA. "Het is een goede ploeg, zeer stabiel, ze spelen verzorgd en hebben veel variatie in hun spel. Ze doen het goed en hebben veel mensen die kunnen scoren. We hopen er klaar voor te zijn en daar gaan we vanuit. Wij moeten ons optimaal voorbereiden en er helemaal voor gaan, zeker na vorige week."
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Functiewijziging Alex Kroes
Rensch: Het was niet goed genoeg
Van t Schip: Kan uiteraard niet leven met een punt
Van t Schip over fitheid, speelwijze en Excelsior-thuis
Van t Schip: Goed moment om fans extra te bedanken

Volgende wedstrijd

FC Volendam  VS  Ajax

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20