Van t Schip: Komende periode verder uitbouwen
Datum: 03-11-2023  Bron: ajax.nl
John van 't Schip maakt zich op voor de tweede thuiswedstrijd met Ajax in vier dagen tijd. Na de 2-0-zege op FC Volendam hoopt de coach op een winnend vervolg tegen sc Heerenveen in de Johan Cruijff ArenA.

Over de eerste wedstrijd na zijn rentree bij Ajax was Van 't Schip redelijk tevreden, zeker ook vanwege de korte aanlooptijd. "Je bent altijd tevreden in de zin van drie punten", vertelde hij vrijdag, daags na de wedstrijd.

"Als je bekijkt wat we hebben kunnen doen en vervolgens in de wedstrijd hebt teruggezien, kunnen we tevreden zijn. Het was nog niet zoals we het uiteindelijk willen hebben, maar dat is ook logisch. Daarvoor hebben we er nog te weinig aandacht aan kunnen besteden. Hopelijk kunnen we het met de trainingen en spelen van meer wedstrijden verder uitbouwen."

'Goede energie'
Van 't Schip constateerde een goede mindset bij zijn ploeg. "Er was een goede energie, iedereen probeerde dicht bij elkaar te blijven. Ik denk dat er met name de eerste helft goede aanvallen tussen zaten en dat er veel geprobeerd werd om vooruit te spelen. En daarbij ook vooruit te rennen, dat je diepteloopjes maakt om het open te trekken. Dat zag er goed uit."

Tegen FC Volendam maakte Ar'Jany Martha zijn debuut in Ajax 1. De linkspoot speelde 'goed', stelde Van 't Schip. "We wilden ook aan die kant aanvallende impulsen hebben, die geeft hij. Hij is eigenlijk een rechtsbuiten, maar omgeturnd tot een linksback. Hij gaat veel voorwaarts en kon nog scherper staan met een paar situaties. Maar over het algemeen heeft-ie het goed gedaan en daar zijn we alleen maar blij mee."Of Martha ook zondag tegen Heerenveen start, liet Van 't Schip nog in het midden. "We moeten kijken hoe hij uit de wedstrijd is gekomen en hoe hij zich voelt. Hij kreeg al na zestig minuten kramp. Zo zie je maar dat het een wedstrijd was waar voor een aantal jongens veel spanning op stond, en met name voor Ar’Jany. Het was zijn debuut in Ajax 1, dan kan dat natuurlijk gebeuren."

In zijn geheel probeert Van 't Schip de fysieke gesteldheid van zijn selectie goed te monitoren. "Zoals het programma nu is, hebben we om de drie of vier dagen een wedstrijd. Dan krijg je ook jongens die op hun tandvlees lopen. Hlynsson bijvoorbeeld is een jonge jongen, die heeft nu drie wedstrijden achter elkaar in de basis gespeeld. Dan is het belangrijk om op te letten dat hij fit blijft. Het seizoen is nog lang: je kunt dan op tijd wisselen, of een keer rust geven en iemand anders op die positie proberen. Zo kijk je naar meerdere spelers die veel wedstrijden in de benen hebben."

Drietal weer op trainingsveld
Van 't Schip had verder goed nieuws over drie Ajacieden die vrijdag weer de training hervatten. "Sosa, Forbs en Rensch zijn vandaag aangesloten en trainden mee. In hoeverre ze er zondag bij zitten, moeten we even kijken morgen bij de training. We moeten afwachten hoe iedereen zich voelt, ook de jongens die in de basis stonden tegen FC Volendam."

Desgevraagd ging Van 't Schip ook nog in op de situatie van Ahmetcan Kaplan, die ook stappen in zijn herstel maakt. "Hij gaat maandag in principe 45 minuten spelen met Jong Ajax tegen Willem II. Hij is er natuurlijk lang uit geweest, maar van wat ik heb gezien maakt hij een goede indruk. Het is een grote jongen, fysiek sterk, maar aan de bal ook wel comfortabel. Ik ben benieuwd hoe hij gaat spelen tegen Willem II."

NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Ramaj: Elke fase in het leven heeft goede kanten
Van t Schip: Afspraken werden niet goed nagekomen
Verslag | Ajax met vervelend gevoel interlandbreak in
Van t Schip: Prachtig om met deze groep te werken
Nijhuis fluit uitduel met Almere City

Volgende wedstrijd

Ajax  VS  Vitesse

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20