Ajax verliest Klassieker en ziet achterstand op Feyenoord naar zes punten groeien
Datum: 19-03-2023  Bron: ajax.nl
In een fantastisch ambiance waarin je als Ajax bijna niet kón verliezen, gebeurde dat toch. In de slotfase kreeg Ajax uit een corner de 2-3 om de oren. Zo loopt de achterstand op Feyenoord op tot zes punten met nog acht wedstrijden te gaan.


Dat er altijd meer op het spel staat bij een Ajax – Feyenoord dan bij een andere Eredivisiewedstrijd is niets nieuws, maar dat er nu nóg grotere belangen speelden was al ver voor de wedstrijd duidelijk. Zaterdag bij de laatste training kwamen de fans massaal hun steun betuigen op de Toekomst en twee uur voor de aftrap hadden zij zich weer verzameld voor de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA. Met vuurwerk en gezang zetten zij de toon, waarvan natuurlijk werd gehoopt dat die werd doorgezet in de wedstrijd zelf.

Een wedstrijd waarin Ajax de koppositie bij winst zou overnemen. Maar Feyenoord is dit seizoen uitstekend op dreef en verpulverde donderdagavond in de Europa League ook Shakhtar Donetsk met 7-1.

Heitinga moest het wel stellen zonder Devyne Rensch. De rechtsback moest deze week geblesseerd afhaken. Voor Jorge Sánchez de kans zich in deze hete strijd te laten zien. Op het middenveld kreeg Kenneth Taylor de voorkeur boven de ervaring van Davy Klaassen.

Gelijk vanaf de aftrap was de intensiteit enorm. Ajax had nog geen knappe aanval geplaatst toen Feyenoord al de leiding nam. Gimenez kwam, na een rappe aanval over de linkerflank van Feyenoord, in de vijfde minuut uit de rug van Calvin Bassey en tikte de openingstreffer al achter Gero Rulli.

Kiezelharde kopbal Álvarez
Maar Ajax herpakte zich en drong Feyenoord terug. Dat resulteerde in een paar corners op rij, waaruit Edson Ávarez in de zestiende minuut kiezelhard raak kopte. Negen minuten later ontsnapte Feyenoord aan een tweede gele kaart voor Hartman. Slot had dat ook in de gaten en wisselde zijn herstelde back.

De Amsterdammers gingen onverdroten op zoek naar de voorsprong. Die kwam er dan ook in de 37e minuut. Met een fantastisch crosspass vond Berghuis Bergwijn. De linksbuiten trok de bal terug waar Tadic met een hard laag schot Wellenreuther wist te passeren en de achterstand helemaal wegpoetste naar een 2-1-voorsprong.

In de tweede helft moest de marge worden vergroot, maar het was Feyenoord dat veel scherper uit de kleedkamer kwam. In de 52e minuut wist Szymanski dat spelbeeld helaas ook op het scorebord te krijgen. Hij schoot pal voor de neus van Rulli raak voor de 2-2.

Na uur wisselde Heitinga aanvallend. Owen Wijndal maakte plaatst voor de watervlugge Francisco Conceiçao. Hij had ook de voorzet voor de 3-2 op zijn voet maar Wellenreuther redde – eerlijk is eerlijk – fantastisch op de inzet van Mohammed Kudus.

Korte tijd later viel de goal toch nog aan de andere kant. Geertruida werkte de 2-3 achter Rulli. Ondanks het inbrengen van nog een extra spits met Lorenzo Lucca slaagde Ajax er niet in nog iets aan de stand te veranderen. Met nog acht duels te spelen in de Eredivisie is de achterstand opgelopen naar zes punten.
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Brobbey haakt geblesseerd af voor Oranje
Kroes begonnen als algemeen directeur bij Ajax
Gözübüyük scheidsrechter bij Sparta - Ajax
Balende Akpom: Heel frustrerend
Hato: Villa was in elk opzicht beter dan ons

Volgende wedstrijd

PEC Zwolle  VS  Ajax

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20