Ajax blijft door zege bij Vitesse in spoor koploper
Datum: 26-02-2023  Bron: ajax.nl
Ajax heeft de uitwedstrijd bij Vitesse zondag met nipt verschil gewonnen. Na een 1-0-achterstand bogen Davy Klaassen en Edson Álvarez de score om naar een 1-2-zege.

Met de zeges van zowel AZ als Feyenoord, wist Ajax dat alleen een winstpartij in Arnhem zou leiden tot het aanhouden van de druk op de bovenste plaats.

De Amsterdammers hadden in de openingsfase zoals zo vaak het meeste balbezit, maar ook nu bleef het tempo ietwat te laag om de Arnhemse laatste linie te verrassen. Tot in de 25e minuut de ploeg van trainer John Heitinga goed omschakelde en met drie tegen twee richting oud-Ajacied Scherpen optrok. De situatie werd echter niet goed uitgespeeld.

Vrije doortocht
Na een krap half uur brak Vitesse met twee man uit en leek vrije doortocht naar de 1-0 te hebben. Het was echter aan goed keeperswerk van Gero Rulli te danken dat aanvoerder Bero niet wist te scoren. Uit de daaropvolgende corner kwam Vitesse echter wel op voorsprong. Van Ginkel kopte de 1-0 tegen de touwen.

Weer moest Ajax in de achtervolging en toonde veer- en daadkracht. Dusan Tadic bracht de bal uit een vrije trap in het strafschopgebied. Isimat-Mirin kopte in een poging te verdedigen, de bal pardoes voor de voeten van Klaassen, die wel raad wist met de bal: 1-1.

De tweede helft begon een stuk beter voor de Amsterdammers. Met Calvin Bassey voor Steven Berghuis, kwam Edson Álvarez op het middenveld te spelen. Het was ook Álvarez, die Ajax in de 54e minuut aan de leiding bracht. Daar had zijn nieuwe positie weinig mee te maken. De corner van Tadic werd door de Mexicaan goed binnengekopt en Ajax stond aan de leiding tegen de nummer dertien van de Eredivisie.

Kansen op de 1-3
Voor de hartslag van de Amsterdammers zou een derde goal zeer welkom zijn. Die mogelijkheden waren er ook wel. Zes minuten voor tijd gaf Mohammed Kudus na een prachtige actie de bal af op invaller Brian Brobbey. Tadic liep in kansrijke situatie mee, maar de Amsterdamse spits mikte de bal over het doel. Een fractie later kreeg hij opnieuw een mogelijkheid maar ook nu bleef de bevrijdende derde treffer uit. Zo werd het in de slotfase nog ongemeend spannend, maar kon Heitinga opgelucht ademhalen. Na de Europese domper volgde een zeer welkome Eredivisiezege.