Sterk Ajax boekt vierde competitiezege op rij
Datum: 19-02-2023  Bron: ajax.nl
Ajax heeft zondag de vierde competitiezege op een rij geboekt. In de Johan Cruijff ArenA werd Sparta met 4-0 verslagen. De Amsterdamse doelpunten kwamen van Dusan Tadic (2), Kenneth Taylor en Mohammed Kudus.

John Heitinga voerde ten opzichte van het UEFA Europa League-duel met FC Union Berlin één wijziging door in de basiself. Owen Wijndal startte tegen de Spartanen op linksback, waardoor Calvin Bassey op de bank begon. Het centrale duo bestond uit Jurriën Timber en Edson Álvarez.

Sterk begin
De Amsterdammers begonnen goed aan het duel in de Johan Cruijff ArenA. Een voorzet van de rechterkant van Devyne Rensch belandde bij Davy Klaassen. De middenvelder vond vervolgens op zijn beurt Tadic en hij zette Ajax na zes minuten op 1-0. Het betekende doelpunt nummer 99 voor de Serviër in Ajax 1. Niet veel later waren de gasten heel dicht bij een snel antwoord. De inzet van Joshua Kitolano viel, via het been van een Ajacied, net naast het doel van Gero Rulli.

De Argentijnse sluitpost zag enkele minuten later opnieuw gevaar voor zijn doel opduiken. Ditmaal was het de spits van de Spartanen, Tobias Lauritsen, die het probeerde. Het resulteerde in een redding van Rulli. De Amsterdammers bleven vervolgens kalm en lieten de bal snel van voet naar voet gaan, in de hoop op een gaatje bij de goed georganiseerde verdediging uit Rotterdam. Dat gat werd gevonden dankzij een prachtige opening van Klaassen. Zijn steekbal werd door Rensch klaargelegd voor Steven Berghuis. Laatstgenoemde wilde de bal plaatsen in de verre hoek, maar schoot over.

Een voorzet van Steven Bergwijn zorgde even later opnieuw voor Amsterdams gevaar in de zestien van Sparta. Eerst kopte Kudus op de lat en ook in tweede en derde instantie lukten het Tadic en Owen Wijndal niet om te scoren. Het was wachten op Ajax' tweede. Die kwam er: een heerlijk lobje van Tadic bracht Kenneth Taylor in stelling. De middenvelder schoot knap raak in de lange hoek: 2-0. Vlak voor de rust mikte Bergwijn na een goede versnelling net naast, waardoor de Amsterdammers met een comfortabele voorsprong gingen rusten.

Zonder wijzigingen werd de tweede helft door de gasten in gang gezet. Het eerste Amsterdamse gevaar liet niet snel op zich wachten. Timber, die mee opkwam, werd aangespeeld in de zestienmeter van Sparta, maar zag zijn verdekt schot gekeerd worden door Olij. Diezelfde doelman bracht even later opnieuw redding op twee gevaarlijke schoten van Bergwijn. De aanvalsdrang van de Amsterdammers kreeg na zestig minuten spelen gestalte vanaf de stip.

100e van Tadic
Na een overtreding op Bergwijn en inbreng van de VAR mocht Tadic aanleggen voor zijn honderdste treffer in Ajax 1. De Servië mistte niet en schaarde zich in een illuster rijtje Ajacieden. Met Bassey en Brian Brobbey binnen de lijnen ging Ajax op zoek naar een vierde treffer. Die kwam er bijna, maar Kudus' inzet met het hoofd miste precisie.

Het slotakkoord kwam alsnog van de Ghanees. De aanvallende middenvelder van Ajax krulde een vrije trap van net buiten de zestien heerlijk in het doel en bepaalde daarmee de eindstand op 4-0.
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Functiewijziging Alex Kroes
Rensch: Het was niet goed genoeg
Van t Schip: Kan uiteraard niet leven met een punt
Van t Schip over fitheid, speelwijze en Excelsior-thuis
Van t Schip: Goed moment om fans extra te bedanken

Volgende wedstrijd

FC Volendam  VS  Ajax

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20