Dominant Ajax boekt eenvoudige zege in Leeuwarden
Datum: 05-02-2023  Bron: ajax.nl
Ajax heeft zondagmiddag goede zaken gedaan in de Eredivisie. De Ajacieden wonnen op bezoek bij SC Cambuur eenvoudig met 0-5 van de Friezen. Dusan Tadic, Steven Berghuis (2) en invaller Brian Brobbey (2) namen de Amsterdamse treffers voor hun rekening.


Ajax maakte afgelopen donderdag bekend dat John Heitinga in ieder geval de rest van het seizoen de scepter zal zwaaien in Amsterdam. De oud-Ajacied wordt de komende maanden ondersteund door onder andere assistent-trainer Dwight Lodeweges. De Ajax-staf zag na de 1-4-overwinning tegen Excelsior geen reden om de basiself aan te passen voor het uitduel in Leeuwarden.

Sterke start
Ajax begon zondagmiddag sterk aan de wedstrijd tegen SC Cambuur. De Ajacieden domineerden aan de bal en drongen de thuisploeg terug tot het zestienmetergebied. Na ruim een kwartier spelen leidde het vele balbezit tot de openingstreffer. Een knappe combinatie tussen Davy Klaassen en Tadic brak de defensieve muur van de Friezen, waarna de Ajax-aanvoerder de bal beheerst tegen de touwen schoot: 0-1.

Ajax creëerde in de loop van de eerste helft nog een aantal goede mogelijkheden via doelpuntenmaker Tadic en Steven Bergwijn. De Ajacieden schoten echter niet met scherp, waardoor de marge op één treffer bleef staan.

Berghuis verdubbelt voorsprong
De tweede Ajax-treffer kwam er zo’n tien minuten voor de rust alsnog. Mohammed Kudus passeerde zijn directe tegenstander op de achterlijn met een goede actie, waarna hij aflegde op Berghuis. De Ajax-middenvelder kopte de bal vervolgens achter Cambuur-sluitpost Ruiter. Dankzij deze treffer zocht de ploeg van Heitinga de kleedkamer op met een 0-2-voorsprong.

De Ajacieden begonnen evenals in de eerste helft ook uitstekend aan het tweede bedrijf. Kudus kreeg na een heerlijke pirouette van Bergwijn een goede kans op de 0-3, maar de Ghanees stuitte op Ruiter.

Ajax vergroot marge
Ajax vergrootte in minuut 64 wél de voorsprong. Kenneth Taylor speelde Tadic op de rand van de zestien in. De Ajax-aanvoerder legde de bal af op Berghuis, die het speeltuig heerlijk in de verre hoek krulde en zodoende zijn tweede treffer van de middag maakte.

De Ajacieden kwamen in het restant van de wedstrijd niet meer in de problemen. Heitinga bracht Jorrel Hato en Brian Brobbey zo’n twintig minuten voor tijd nog binnen de lijnen voor respectievelijk Owen Wijndal en Dusan Tadic. De zestienjarige Ajacied maakte zondagmiddag zijn eerste Eredivisie-minuten.

Slotakkoorden van Brobbey
Brobbey deed ruim tien minuten voor tijd ook nog een duit in het zakje. SC Cambuur wist een corner niet goed weg te werken, waardoor de bal voor de voeten van de Ajax-spits kwam. De invaller schoot de bal met links hard in het dak van het doel: 0-4.

In de blessuretijd produceerde de Ajax-spits ook nog zijn tweede treffer van de middag na een heerlijke pass van Berghuis.
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Functiewijziging Alex Kroes
Rensch: Het was niet goed genoeg
Van t Schip: Kan uiteraard niet leven met een punt
Van t Schip over fitheid, speelwijze en Excelsior-thuis
Van t Schip: Goed moment om fans extra te bedanken

Volgende wedstrijd

FC Volendam  VS  Ajax

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20