Ajax O18 wil zich verder laten zien in knock-outfase Youth League: Goed voor de ontwikkeling
Datum: 09-11-2022  Bron: ajax.nl
Het UEFA Youth League-avontuur voor Ajax O18 gaat in februari verder in Hongarije. Dinsdagmiddag werd de ploeg van Frank Peereboom gekoppeld aan MTK Boedapest. Voor het eerst bereikte een Hongaarse ploeg deze fase van het toernooi en dus is het een onbekende tegenstander voor de Ajax-talenten.


Toch rekent Peereboom zich niet direct rijk, al is de doelstelling duidelijk. ''We willen de volgende ronde van de knock-outfase bereiken. Daar horen we thuis als Ajax zijnde”, stelt de trainer Ajax O18. “Verder is zo’n uitwedstrijd goed voor de ervaring en ontwikkeling van de ploeg. Je krijgt weer te maken met veranderlijke omstandigheden en andere cultuur qua voetballen.”

“De naam MTK Boedapest is wel bekend, een ploeg uit de hoofdstad van Hongarije met een rijke geschiedenis. Van het niveau van de ploeg weten we iets minder. Maar we hebben tijd genoeg om ons daarop voor te bereiden, in te lezen en beelden te bekijken. We weten dat ze in de voorgaande rondes een Letse en Israëlische ploeg hebben verslagen.”

Uitwedstrijd in de Youth League
Ajax O18 bereikte de knock-outplay-offs door tweede te worden in een poule met Liverpool, Napoli en Rangers FC. De Amsterdammers lieten vooral in uitduels zien te zijn gegroeid in het jeugdtoernooi. De eerste uitwedstrijd in groepsfase ging nog verloren tegen Liverpool (4-0), maar daarna pakten de Ajacieden een puntje bij Napoli (1-1) en werd er ruim gewonnen bij Rangers FC: 2-6.

De groei zag Peereboom niet alleen binnen het team, maar ook bij spelers individueel. Daar gaat het ene talent wat sneller in en kan hierdoor op een ander vlak al extra getriggerd worden, vertelt de trainer van Ajax O18. “Sommige individuen hebben al bij Jong Ajax mogen snuffelen via trainingen en zelfs wedstrijden. Dit is weer een mooie vervolgstap in het verder ontplooien van talent. We willen de jongens maximaal blijven uitdagen en prikkelen. We zijn uiteindelijk allemaal met hetzelfde doel bezig: spelers opleiden voor Ajax 1.”

Youth League juiste podium
Het Europese clubtoernooi voor jeugdteams speelt een grote rol in die verdere ontwikkeling. “De Nederlandse competitie heeft een bepaald niveau. Maar je kan je als speler echt onderscheiden in de topduels. Daar is de Youth League natuurlijk een goed podium voor. De spelers krijgen ineens te maken met het spelen voor veel publiek en echt andere omstandigheden. De vraag is hoe ze dan omgaan met de druk van het spelen voor publiek en de media-aandacht.”

“Binnen de Youth League-selectie hebben wij als club bijvoorbeeld geen dispensatiespelers op de lijst gezet. We willen onze jonge spelers, die er klaar voor zijn, graag hier zien en niet spelers die dit al misschien een paar jaar hebben meegemaakt. Die zitten vaak al in volgende fase binnen betaald voetbal. We willen vooral dat talenten zo’n een, twee jaar in dit toernooi spelen en zich op die manier ontwikkelen.”


“Daar wordt de ploeg ook steeds bekwamer in”, ziet Peereboom. “De ene reis is de andere ook niet. Napoli was best heftig voor de ploeg, terwijl tegen Rangers FC bij Glasgow alles op een steenworp afstand van elkaar lag.”

“De wedstrijd tegen Liverpool kwam eigenlijk nog te vroeg voor deze ploeg”, vindt Peereboom nu enkele maanden later. “Wij konden het toen op dat niveau nog niet bolwerken. Liverpool was op dat moment al verder, maar we hebben ons thuis goed kunnen revancheren.”
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Van t Schip over fitheid, speelwijze en Excelsior-thuis
Van t Schip: Goed moment om fans extra te bedanken
Brobbey: Kenneth heeft goed geluisterd
Drie commissarissen kondigen vertrek aan
Van t Schip over Feyenoord, de fitheid en FC Twente-thuis

Volgende wedstrijd

Ajax  VS  S.B.V. Excelsior

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20