Ajax lijdt eerste nederlaag tegen AZ
Datum: 18-09-2022  Bron: ajax.nl
Ajax heeft zondag het eerste puntenverlies in de competitie opgelopen. Op bezoek bij AZ verloren de Ajacieden met 2-1. De Amsterdammers kwamen op voorsprong via Mohammed Kudus, maar de Alkmaarders bogen de achterstand nog voor rust om. In de slotfase konden de Amsterdammers een aantal grote kansen niet promoveren tot doelpunt.

Alfred Schreuder voerde geen wijzigingen door in de basisopstelling in vergelijking met het UEFA Champions League-treffen met Liverpool. Florian Grillitsch zat niet bij de wedstrijdselectie wegens een blessure, hij werd vervangen door Kian Fitz-Jim. Owen Wijndal keerde terug in de Ajax-selectie.

Ajax begon zondagmiddag met dezelfde elf namen slordig aan het duel in Alkmaar. De Ajacieden hadden in de openingsfase veel balbezit, maar konden dit overwicht niet direct omzetten in kansen. In de zevende minuut kreeg de thuisploeg in de stromende regen de eerste kans van de wedstrijd, AZ-spits Odgaard dwong Remko Pasveer tot een knappe redding.

Openingstreffer Kudus
Vijf minuten later brak Ajax het defensieve bolwerk van de Alkmaarders open. Daley Blind stak Kenneth Taylor weg met een geweldige lange bal. De talentvolle middenvelder legde de bal af op Kudus, die het speeltuig van dichtbij gemakkelijk kon binnentikken: 0-1. Dankzij deze openingsgoal tekende de Ghanees alweer voor zijn zesde treffer in de laatste vijf wedstrijden.

AZ buigt achterstand om
Zowel Ajax als AZ werden na de openingstreffer erg onrustig. Beide ploegen wisten de bal niet lang in de ploeg te houden en het spel lag veel stil wegens overtredingen. In de veertigste minuut pakte de vertraging in het duel in het voordeel van AZ uit, de Alkmaarders kwamen langszij. Devyne Rensch schatte een pass van Clasie niet goed in, waarna Mees de Wit richting het doel van Remko Pasveer liep. De AZ’er schoot de bal hard in de verre hoek: 1-1.

In de laatste minuut van de blessuretijd kwamen de Alkmaarders op voorsprong via Odgaard. Een lange bal van AZ viel over de verdediging van Ajax heen. Calvin Bassey hief buitenspel op, waarna de volledig vrijstaande AZ-spits de bal achter Pasveer kon schuiven: 2-1. Direct na het doelpunt klonk het rustsignaal in Alkmaar.

Grote kansen
Na rust voerde Schreuder één wijziging door, Davy Klaassen kwam binnen de lijnen voor Taylor. Met de ervaren Ajacied in de ploeg kreeg Ajax twee minuten na rust een grote kans tegen. AZ-middenvelder Reijnders schoot de bal uit de lucht richting de kruising, maar Pasveer hield de Ajacieden in de wedstrijd met een geweldige redding. Ajax kreeg kort daarna ook een grote kans uit een counter. Doelpuntenmaker Kudus gaf de bal in het strafschopgebied van AZ af op Dusan Tadic, maar de Ajax-aanvoerder zag zijn schot geblokt worden.

Aanvallende wissel
Ajax had het zwaar in de tweede helft, waardoor Schreuder een aanvallende impuls in de ploeg bracht. De Ajacieden gingen in het laatste kwart van de wedstrijd met drie verdedigers spelen, Devyne Rensch verliet het veld voor Brian Brobbey. Vijf minuten later kreeg Ajax al een grote kans op de gelijkmaker. Kudus schoot de bal op aangeven van Steven Bergwijn langs AZ-sluitpost Verhulst, maar Dani de Wit bracht redding op de lijn.

Slotoffensief Ajax
Het offensief van Ajax leverde tien minuten voor tijd opnieuw een grote kans op. Bergwijn schoot van dichtbij hard op het Alkmaarse doel, maar de inzet werd wederom van de lijn gehaald. In de slotfase moesten Lorenzo Lucca en Lucas Ocampos voor nieuw elan zorgen. Ondanks acht minuten blessuretijd en een aantal grote kansen wist Ajax geen treffer meer te produceren in het AFAS Stadion, waardoor de Ajacieden met een 2-1-nederlaag de interlandperiode ingaan.