Ajax sneuvelt in slotfase op Anfield
Datum: 13-09-2022  Bron: ajax.nl
Ajax is er niet in geslaagd het tweede groepsduel in de UEFA Champions League ook winnend af te sluiten. Op Anfield nekte een late goal van Matip de Amsterdammers na een 1-1-ruststand. In de eerste helft had Mohammed Kudus Ajax op gelijke hoogte gezet nadat Liverpool door een goal van Salah op voorsprong was gekomen.

Ajax kon de goede vorm, zoals geëtaleerd in de ouverture van de UEFA Champions League tegen Rangers FC, in Liverpool niet doortrekken. Liverpool daarentegen revancheerde zich voor de uitermate beroerde start van het Europese seizoen (4-1-nederlaag bij Napels).

Het had een schitterende strijd op Anfield Road moeten worden. Maar Ajax, voor het eerst gehuld in het gouden derde tenue, kreeg nauwelijks de kans het eigen spel te spelen. Schreuder liet zijn ploeg in dezelfde formatie op het veld komen als een week eerder in de uitverkochte Johan Cruijff ArenA. Dus ook met Daley Blind die zijn honderdste Europese wedstrijd speelde, waarvan de 71ste voor Ajax.

Organisatie zoek
Met ‘lef en durf’ wilde Schreuder Liverpool bestrijden, maar daar kwam het (te) weinig van. In de zeventiende minuut was de organisatie bij Ajax compleet zoek. Salah kon ongestoord aanleggen om Liverpool op 1-0 te zetten. Het was de eerste tegentreffer voor Ajax dit Europese seizoen. In de minuten daarna bleef het uitermate onrustig voor het doel van Remko Pasveer.

Met wat minder geluk had Ajax na 25 minuten al op een 3-0-achterstand kunnen staan.
Zo ver kwam het gelukkig niet en daardoor was de geweldige goal van Mohammed Kudus in de 27ste minuut geen eretreffer, maar de gelijkmaker: 1-1. Hopelijk kon Ajax daar moed uit putten; het was immers pas de eerste serieuze Amsterdamse aanval van de avond.

In de 35e minuut kreeg Liverpool wederom de mogelijkheid de leiding te pakken, maar Pasveer lag tot twee keer toe in de weg. Ajax was het weer even kwijt en had alle moeite om de snelle Liverpool-spelers te stoppen. Gelukkig bleef de balans tot de rust op het scorebord.

Razendsnel schakelen
Bij aanvang van de tweede helft bleven de elf van het eerste bedrijf op het veld en zij moesten razendsnel schakelen van een corner tegen, via een kans voor Bergwijn en Kudus naar een snelle counter en goede redding van Pasveer. En dat allemaal in een minuut tijd. Het beloofde weer een wervelende helft te worden waarin niemand een adempauze werd gegund.

Ajax liep echter ook nu weer vooral achter Liverpool aan en dankte het Pasveer in de 64e minuut voor wederom een knappe redding. De druk op de Ajax-defensie was immens.

Uitgelezen kans op 1-2
Toch kreeg jubilaris Blind een kwartier voor tijd de uitgelezen kans op de 1-2 maar zijn kopbal ging naast. Dat kwam Ajax duur te staan. Want nadat een inzet van Salah kort voor het einde van de officiële speeltijd op de kruising draaide, kon Liverpool een corner nemen. Daaruit kopte Matip in de 89ste minuut de winnende 2-1 binnen...