Ajax breidt zegereeks uit dankzij sterke openingsfase van beide helften
Datum: 11-09-2022  Bron: ajax.nl
Ajax heeft zaterdagavond een nieuwe overwinning geboekt in de competitie. In de Johan Cruijff ArenA wonnen de Ajacieden met 5-0 van sc Heerenveen. Al vroeg in de wedstrijd wisten Davy Klaassen en Kenneth Taylor te scoren. In de tweede helft waren Mohammed Kudus (2) en Brian Brobbey nog trefzeker.

Alfred Schreuder besloot één wijziging door te voeren in de basisopstelling in vergelijking met het Champions League-duel met Rangers FC. Davy Klaassen verscheen aan de aftrap, Steven Berghuis begon op de bank.

Voorafgaand aan de wedstrijd met sc Heerenveen was er één minuut stilte ter nagedachtenis aan Piet Schrijvers. De 'Beer van de Meer' overleed deze week op 75-jarige leeftijd.

Uitstekend begin
Ajax kwam zaterdagavond enorm sterk uit de startblokken tegen sc Heerenveen. Binnen vier minuten kwam de ploeg van Schreuder al op voorsprong. Klaassen kopte raak na een piekfijne voorzet van Dusan Tadic: 1-0. Ruim tien minuten later verdubbelde Taylor de voorsprong. De Ajacied schoot de bal beheerst tegen de touwen na een perfect ingestudeerde vrije trap.

Geweldige redding Pasveer
Na de verdubbeling van de voorsprong schakelden de Ajacieden een versnelling terug. De Friezen kwamen beter in de wedstrijd en creëerden enkele mogelijkheden. Mede dankzij een uitstekende redding van Remko Pasveer wist Ajax het doel schoon te houden. De Amsterdammers zochten de kleedkamer op met een 2-0-voorsprong.

Kudus op het scorebord
Ajax begon ook ijzersterk aan het tweede bedrijf. In de 48e minuut resulteerde dit in een nieuwe Amsterdamse treffer. Via een corner schoot Kudus uit de draai knap de 3-0 op het scorebord. Tien minuten later was de Ghanees wederom trefzeker. Op aangeven van invaller Jorge Sánchez schoot hij van dichtbij raak: 4-0.

Debuut Grillitsch en treffer Brobbey
Kort na de goal maakte Florian Grillitsch zijn opwachting in de hoofdmacht van Ajax. De nieuwe aanwinst kwam binnen de lijnen voor Edson Álvarez. Ook Brobbey mocht nog een half uur meespelen. De invaller schoot negen minuten later al de 5-0 tegen de touwen. Dusan Tadic voltooide bij deze treffer een hattrick aan assists.

In de slotfase raakte Calvin Bassey nog geblesseerd, waardoor hij vroegtijdig het veld moest verlaten. De Ajacieden hielden met tien man wel de nul, waardoor er wederom een overtuigende competitiezege geboekt werd. Dinsdag is Ajax weer actief in de Champions League, dan speelt de ploeg van Schreuder om 21:00 uur op Anfield tegen Liverpool.