Suarez helpt Cvitanich
Datum: 30-12-2008  Bron: De Telegraaf
"Klaas-Jan is de beste spits waarmee ik ooit heb gevoetbald", zei Luis Suarez na de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen ADO Den Haag. Om er direct een 'maar' aan toe te voegen. "Dario kan net zo goed worden", prees hij Huntelaars opvolger en de maker van de drie Ajax-treffers, Cvitanich.

Dat de Uruguayaan zelf de aangever was bij alle doelpunten, is volgens hem geen toeval. "We voelen elkaar ongelooflijk goed aan. Ik weet precies wat Dario in welke situatie doet. Dat had ik met Klaas-Jan ook wel, maar minder."

Vlak voor het vertrek naar Montevideo komt Suarez met een opvallende ontboezeming. "Ik vond dat ik Dario moest helpen en heb hem tegen ADO Den Haag extra veel ballen gegeven. Anders was ik misschien wat vaker voor eigen succes gegaan. Maar als we hem steunen, is dat goed voor het team en voor Dario. Hij komt uit Argentinië, moet hier wennen, heeft de zware taak om Klaas-Jan op te volgen én dus vertrouwen nodig. Dat krijgt een spits het snelst door te scoren."

De 'ontwikkelingshulp' beperkt zich niet tot binnen de krijtlijnen. "Dario en ik gaan vaak met Gabri, Oleguer en Bruno Silva uit eten. Dan kletsen we over voetbal, maar ook heel veel andere zaken. Samen lachen is belangrijk voor het teamgevoel." Dat de latino's elkaar in het veld blindelings vinden, heeft volgens Suarez echter niet alleen met hun vriendschapsband te maken. "In het Spaans is het voor ons gewoon makkelijker praten. Met Klaas-Jan communiceerde ik in het Engels of Nederlands. Dat ging ook wel, maar dit is beter."

De wisselwerking vertaalde zich de laatste drie duels (NAC thuis, De Graafschap uit en ADO thuis) in zes treffers van Cvitanich. Een aantal dat Huntelaar niet verbaast. "Dario is gretig en beweeglijk, heeft goed oog voor de ruimte, kan goed koppen en is ook nog eens koelbloedig. Ik heb vanaf het begin gezegd dat Ajax mijn opvolger al in huis had."

Van Basten is enthousiast over de Argentijn. "We zijn bijzonder tevreden over de ontwikkeling van Dario. Hij ontpopt zich tot de speler die wij in hem zagen. Hij speelt heel attent rond de goal en is alert op de kansen. Suarez en hij begrijpen elkaar goed."

Cvitanich lijkt zijn draai te hebben gevonden. "Het is in Amsterdam rustig en veilig", zei hij eerder al in het magazine Ajax Life. "In Buenos Aires lopen alleen maar gekke mensen rond. Het is daar continu druk. Hier kan ik over straat lopen zonder herkend te worden. Dat bevalt me wel." Op de Nederlandse velden voelt hij zich veiliger dan op het Argentijnse gras. "Het Argentijnse voetbal is veel fysieker", legt hij uit. "Ellebogen, kopstoten, ze worden amper bestraft."

Al even indrukwekkend als de cijfers die Cvitanich kan overleggen - 6 treffers in 460 eredivisieminuten - zijn de statistieken van Suarez. Met tien doelpunten en tien assists in de competitie is hij bij bijna de helft van de 41 Ajax-goals betrokken. "Mooi hè? Maar het gaat niet om mij. Het gaat erom dat Ajax kampioen wordt", zegt de 'rommelaar'. De kans dat dit lukt, acht hij groot. "Dario en ik zullen alleen nog maar beter worden als we veel samenspelen. En vergeet Miralem Sulejmani niet. Hij is écht heel goed. Maar als je het niet erg vindt, ga ik nu lekker vakantie vieren." En dan op zijn allerbeste Nederlands: "Geloekieg Niejar."
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
‘Ik werk harder en ben nu serieuzer’
50ste doelpunt voor Suarez
Suarez geschorst tegen ADO Den Haag
Aanklager seponeert zaak-Suarez
Keller pleit Suarez vrij
  Gerelateerde spelers.
Klaas Jan Huntelaar
Miralem Sulejmani
Luis Suarez
Etienne Capoue

Volgende wedstrijd

Ajax  VS  FC Utrecht

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20