Ajax onderuit in doelpuntrijke Johan Cruijff Schaal
Datum: 31-07-2022  Bron: ajax.nl
Ajax heeft zaterdagavond het duel met PSV om de Johan Cruijff Schaal verloren. In een uitverkochte Johan Cruijff ArenA eindigde de eerste officiële wedstrijd van het nieuwe seizoen in 3-5. Na een vroege openingstreffer van Steven Bergwijn scoorden de Eindhovenaren twee keer voor rust via Til. In het tweede bedrijf waren Antony en Mohammed Kudus nog trefzeker, maar door drie tegendoelpunten was dit niet genoeg voor de overwinning.

Na goede trainingskampen in De Lutte en het Oostenrijkse Bramberg am Wildkogel stond zaterdagavond de eerste grote test van seizoen 2022/2023 op het programma. Trainer Alfred Schreuder besloot om kersverse aanwinsten Bergwijn en Owen Wijndal direct in de basis op te stellen.

Openingstreffer Bergwijn
Bergwijn en Wijndal lieten zich al binnen het kwartier gelden. Eerstgenoemde luisterde zijn officiële debuut direct op met een doelpunt. Na een pass van Wijndal dribbelde de vleugelaanvaller naar binnen en schoot hij de bal op de rand van de zestien op prachtige wijze in de verre hoek.

PSV slaat toe
Na de vroege openingstreffer van Bergwijn drukte Ajax door. De Ajacieden lieten de bal snel rondgaan en waren op zoek naar een verdubbeling van de voorsprong. De ploeg van Schreuder wist doelman Benítez niet opnieuw te verschalken, waarna PSV na ruim een half uur spelen aan de andere kant wel trefzeker was. Til kopte de bal op aangeven van Gakpo achter Jay Gorter: 1-1.

Tot aan de rust waren er nog een aantal goede kansen over en weer. In de blessuretijd van de eerste helft kreeg was Til wederom op aangeven van Gakpo trefzeker, nadat Jay Gorter de bal verkeerd had ingeschat. Hierdoor zochten de Ajacieden tegen de verhouding in met een 1-2-achterstand de kleedkamer op.

Gelijkmaker Antony
Ajax begon evenals de eerste helft ook erg sterk aan het tweede bedrijf. Binnen tien minuten leverde dit de gelijkmaker op. Na een goede voorzet van Wijndal schoot Antony de bal beheerst tegen de touwen: 2-2.

Kort na de gelijkmaker besloot Schreuder twee wijzigingen door te voeren in de opstelling van Ajax. Calvin Bassey maakte in de 62e minuut zijn opwachting in de hoofdmacht van Ajax, hij kwam binnen de lijnen voor Wijndal. Steven Berghuis verliet het veld voor Mohammed Kudus.

Doelpunten Gakpo en Til
Een paar minuten na de dubbele wissel van Ajax kwamen de Amsterdammers op achterstand. Een afstandsschot van Obispo werd niet goed verwerkt door Gorter, waarna Gakpo de bal van dichtbij binnen kon schieten. Vier minuten later sloeg PSV wederom toe. Na een van richting veranderd schot van Edson Álvarez werkte Til zijn derde treffer binnen.

Aansluitingstreffer Kudus
In de 72e minuut minuut scoorde Ajax via invaller Kudus alweer de aansluitingstreffer. De Ghanese middenvelder nam de bal goed aan op de borst, waarna hij het speeltuig met een dropkick hard tegen de touwen schoot: 3-4.

Na de aansluitingstreffer van Kudus kreeg Ajax te maken met een flinke tegenvaller. Debutant Bassey incasseerde een rode kaart na een zware charge, waardoor Ajax verder moest met tien man. In de slotfase van de wedstrijd kwamen de Ajacieden een mannetje te kort in de verdediging, waardoor Simons de 3-5 kon binnenschieten.