Alfred Schreuder: Ik heb er ongelofelijk veel zin in
Datum: 23-06-2022  Bron: ajax.nl
Alfred Schreuder is na drie jaar terug bij Ajax. Toen als rechterhand van Erik ten Hag, nu als hoofdcoach van de regerend landskampioen. In een eerste interview in zijn nieuwe rol vertelt Schreuder over zijn plannen voor komend seizoen met Ajax. "Als trainer wil ik begrijpen hoe de mens achter een speler in elkaar zit."

"Ik ben een trainer die veel op Erik ten Hag lijkt. Denk aan de manier van spelen en werken maar ook de intensiteit op de training. Daarin wil ik mijn spelers en de technische staf veel vrijheid geven zodat er een wij-gevoel ontstaat. We gaan het samen doen. De hoofdtrainer is daar belangrijk in, maar kan het niet alleen", begint Schreuder.

Geweldige kans
Na Hoffenheim, FC Barcelona en een kampioenschap bij Club Brugge staat Schreuder voor een geweldige uitdaging bij Ajax. "Prachtig. Het is een mooie kans voor mij om terug te keren. Ik wilde het gelijk doen." Schreuder begrijpt dat ze bij hem zijn uitgekomen. "Ajax wil de lijn van Ten Hag doortrekken. De eerste anderhalf jaar heb ik met hem gewerkt, dus ergens is het logisch."

Schreuder neemt veel kennis mee vanuit het buitenland. "Het variëren in de oefenstof heb ik in Duitsland geleerd. Bij FC Barcelona heb ik gewerkt met Ronald Koeman, zijn manier van werken was indrukwekkend om te zien. Hij was echt een manager. Ik heb daar gezien hoe hij dingen deed als hoofdtrainer. Op dat vlak kon en moest ik nog veel leren."

Connectie met spelers
De speelwijze is duidelijk. "Veel positiewisselingen, dominant zijn en heel veel op de helft van de tegenstander spelen. Met de ingrediënten in Amsterdam is alles mogelijk." Het is bekend dat Schreuder een goede band heeft met zijn spelers. "Ik vind relaties met spelers heel belangrijk. Als coach wil ik begrijpen hoe de mens achter een speler in elkaar zit. Als je dat weet, dan zie je dat spelers heel erg verschillen. Het voetbal komt vanzelf als er hierin veel tijd en energie wordt gestoken. Hoe gaan we met elkaar om, wat verwachten we van elkaar, dat vind ik belangrijk."

Ajax kroonde zich afgelopen seizoen tot kampioen van Nederland. Schreuder vindt dat meer dan terecht. "Ze hadden natuurlijk te maken met blessures waardoor er soms met een ander systeem gespeeld moest worden. Ik vind het knap om dan alsnog zoveel wedstrijden te winnen. Een groot compliment aan Ten Hag en aan de selectie."

In welke systeem Schreuder ook speelt, het gaat volgens hem maar om één ding. "De juiste veldbezetting. Ajax staat voor 4-3-3, maar of dat nu met de punt naar voren of naar achteren is, dat gaan we zien. Als de posities op het veld maar kloppen."

Rust en vertrouwen
Schreuder heeft al veel contact met Hamstra en Huntelaar over de selectie van komend seizoen. "We praten iedere dag met elkaar en geven onze ideeën aan. Die liggen dicht bij elkaar. Het is belangrijk om rust en vertrouwen uit te stralen. Zo versterk je elkaar. Nu brengen we in kaart op welke positie we eventueel versterkingen nodig hebben, dat is ook afhankelijk van transfers."

Er wordt veel getrokken aan spelers van Ajax. "Dat hoort erbij. Daar ben je ook Ajax voor. Het is belangrijk om geduld te hebben en te vertrouwen op het vakmanschap van mensen. Binnen Ajax werken overal professionals."

Variatie in aanvalsspel
Op voorspraak van Schreuder wordt de Duitser Matthias Kaltenbach aangesteld als assistent. "Hij is een hele interessante trainer voor Ajax omdat hij heel goed is in het trainen van de aanvallende sjablonen op het veld. Daarin moet veel variatie zitten. Hij heeft een moderne kijk op aanvalspatronen en kan dat heel goed wegzetten op het trainingsveld. Het past heel goed bij mij, omdat ik een andere trainer ben."

Spannend vond Schreuder het overigens niet tijdens zijn eerste dagen. "Ik heb er ongelofelijk veel zin in, vertrouw op hetgeen ik kan en op de mensen hier. Het is belangrijk dat ik dat uitstraal. Als we succesvol willen zijn mag er geen speler groter zijn dan Ajax. Spelers moeten commitment hebben aan het team. We moeten het samen doen."
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Ajax ziet af van juridische stappen
Ajax gaat niet akkoord met voorstel van de KNVB
Ajax beëindigt samenwerking met Sven Mislintat
Van Halst: Dit komt heel hard binnen
Steijn: Enorm bittere pil vandaag

Volgende wedstrijd

AEK Athene  VS  Ajax

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20