Ajax boekt belangrijke zege na enerverend einde eerste helft
Datum: 02-04-2022  Bron: ajax.nl
Ajax heeft zaterdag drie belangrijke punten gepakt in de titelstrijd. De Ajacieden wisten na een zinderende slotfase van de eerste helft met 1-3 te winnen uit bij FC Groningen. Davy Klaassen, Dusan Tadic en Steven Berghuis namen de doelpunten voor hun rekening.

Erik ten Hag moest het in de 28e competitiewedstrijd van het seizoen stellen zonder een aantal sterkhouders. Zo waren Lisandro Martínez en Antony niet inzetbaar voor het duel met FC Groningen. Eerstgenoemde was niet op tijd hersteld van een blessure, de Braziliaan liep in de Klassieker tegen een rode kaart aan. Het tweetal werd vervangen door Perr Schuurs en Mohammed Kudus.

Edson Álvarez verscheen eveneens niet aan de aftrap van de wedstrijd. De Mexicaan wist zich in de nacht van woensdag op donderdag met zijn vaderland te plaatsen voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. Hij keerde vrijdag pas terug van zijn interlandverplichtingen, waardoor hij een plek op de bank moest innemen. Klaassen verving de 24-jarige middenvelder.

Ajax op achterstand
Ajax was in de dertiende minuut via Steven Berghuis dicht bij een doelpunt. De Oranje-international raakte de verre paal na een verdwaalde voorzet. Kort daarna kwam FC Groningen wél op een 1-0 voorsprong via Strand Larsen. De Noorse spits schoot de bal vanaf de rand van de zestien langs Andre Onana.

Amsterdammers keren het tij voor rust
Na de openingstreffer van de thuisploeg was Ajax zoekende. De Amsterdammers hadden moeite met het vinden van openingen in het defensieve bolwerk van de ploeg uit het Hoge Noorden en kwamen tot weinig kansen voor de rust.

Desondanks had Ajax maar twee goede mogelijkheden nodig om de achterstand om te buigen in een voorsprong. Klaassen schoot de Amsterdammers in de blessuretijd van de eerste helft naast Groningen. In de absolute slotfase van de eerste helft kreeg Ajax de uitgelezen kans om de comeback compleet te maken, Tadic scoorde vanaf elf meter: 1-2.

Ajax houdt stand in tweede helft
De tweede helft begon rommelig in Groningen, dit leidde tot weinig kansen voor beide ploegen. Na twintig minuten in de tweede helft creëerde FC Groningen de eerste grote kans via een kopbal van Strand Larsen, een prima reflex van Onana voorkwam de gelijkmaker van de Noor.

Na dit hachelijke moment kwam Ajax tot een aantal kleine mogelijkheden. In de 71e minuut besloot Ten Hag met Brian Brobbey en Nico Tagliafico nieuw elan in de ploeg te brengen. Niet veel later verliet Klaassen wegens blessureleed het veld, de doelpuntenmaker werd vervangen door Kenneth Taylor.

Berghuis gooit wedstrijd op slot
De Amsterdammers beleefden nog een spannende slotfase in Groningen. De thuisploeg speelde zeer opportunistisch, maar Ajax hield goed stand en kwam niet meer al te veel in de problemen. Na een goed uitgespeelde counter kwamen de Ajacieden in de blessuretijd van de tweede helft via Berghuis nog op 1-3, waardoor de drie punten definitief veiliggesteld werden.