Ajax wint van PSV en pakt koppositie
Datum: 23-01-2022  Bron: ajax.nl
Ajax heeft de leiding in de Eredivisie overgenomen van PSV. In de onderlinge topper wonnen de Amsterdammers dankzij een fantastisch schot van Noussair Mazraoui met 1-2.

De wedstrijd in Eindhoven begon rustig. Ajax zocht in het defensieve bolwerk van PSV voorzichtig naar openingen, die er in de beginfase zeer sporadisch waren. Zo stond Dusan Tadic op links vrij, maar de aanvoerder wilde de bal in een keer voorbrengen. Dat lukte niet. Iets daarna was de steekbal van Steven Berghuis op Brian Brobbey nét te scherp waardoor doelman Drommel eerder was dan de Ajax-spits.

Geblesseerde Brobbey kopt Ajax naar 0-1
In de 28e minuut kwam Ajax bijna op voorsprong. Berghuis nam een vrije schop die door niemand kon worden geraakt. De bal eindigde tegen de onderkant van de lat. Vijf minuten later was het wel raak. Danilo stond al aan de zijlijn om de geblesseerde geraakte Brobbey te vervangen, toen de spits een voorzet van Tadic prachtig binnen kopte. Het was gelijk zijn laatste actie van de middag.

Gelijkmaker na fout
Na acht minuten in de tweede helft ging Jurriën Timber in de fout. De verdediger verspeelde de bal aan een jagende Gakpo. Götze kreeg de bal vervolgens van Veerman en troefde met zijn schot eerst Edson Álvarez af en vervolgens Remko Pasveer.

Het leek de impuls die de topper nodig had, want het tempo ging omhoog. De intensiteit werd hoger en er gebeurde meer voor beide doelen. Zo kreeg Ajax via Berghuis en Ryan Gravenberch een aantal kleinere mogelijkheden, maar was het voor het doel níet scherp genoeg.

Prachtige goal Mazraoui
In de 74e minuut schoot Noussair Mazraoui met een schitterende knal de 1-2 binnen. Maar iets daarvoor zou de bal over de zijlijn kunnen zijn geweest. De VAR had lang nodig om de beelden terug te kijken en nam de beslissing niet terug. De goal bleef staan.

In de slotfase moest Ajax met man en macht die voorsprong verdedigen tegen een PSV dat uiteraard de koppositie niet wilde afstaan. Daardoor kwam er ruimte en onder andere Danilo had een onvergetelijke invalbeurt kunnen hebben. Hij stuitte echter op doelman Drommel.

Met liefst negen minuten blessuretijd bleef de topper tot het laatste fluitsignaal spannend. Ajax trok de zege over de streep en gaat dus als koploper richting het thuisduel met Heracles op 6 februari.