Ajax breidt reeks van overwinning op Feyenoord verder uit
Datum: 19-12-2021  Bron: ajax.nl
Ajax heeft voor de vijfde keer op rij gewonnen van Feyenoord. In de Rotterdamse Kuip was een eigen doelpunt van Feyenoorder Marcos Senesi en een rake penalty van Dusan Tadic genoeg voor de overwinning: 0-2. De Amsterdammers wonnen de voorgaande vier ontmoetingen met: 0-3, 1-0, 4-0 en 0-3. Die laatste uitslag betrof een bekerzege in 2019.

De wedstrijd kende in de eerste helft heel lang een patstelling. Beide ploegen weigerden elkaar de ruimte te geven om te voetballen. Daardoor ontstond er vooral een fysiek duel met weinig ruimte voor frivoliteit. Dat beide ploegen in het eerste half uur geen schot op doel afvuurden, vertelde het verhaal van de Klassieker in het eerste half uur.

Eigen doelpunt
Dat uiteindelijk de 0-1 viel door een eigen doelpunt van Senesi sprak boekdelen. De voorgaande aanval van Ajax was prima, maar de bal van Dusan Tadic op Sébastien Haller leek te worden uitverdedigd door de Argentijnse verdediger van Feyenoord. Met een voetbeweging zette hij zijn eigen doelman, Justin Bijlow, op het verkeerde been. De bal rolde daarna tergend langzaam over de doellijn.

Voor Ajax viel die treffer op een ideaal moment, vlak voor rust. Feyenoord kwam door die tegengoal getergd uit de kleedkamer. De Rotterdammers klapten er direct vol op in de tweede helft. Maar elke keer wanneer ze in het strafschopgebied van Ajax geraakten, liepen ze zich stuk op een groepje Ajacieden.

Koelbloedige aanvoerder
Ajax creëerde niet veel, alleen de Braziliaan Antony schoot in relatief kansrijke positie over. Pas een klein kwartier voor tijd kreeg Ajax na een overtreding op de ingevallen Devyne Rensch in het strafschopgebied van Feyenoord de uitgelezen mogelijkheid om de 0-2 te maken. Dusan Tadic faalde niet en schoot raak.

Ajax voetbalde de wedstrijd daarna rustig uit. De thuisploeg had alle energie verspeeld en kon geen vuist meer maken in Rotterdam. Voor de winterstop komt de ploeg van Erik ten Hag nog één keer in actie. Woensdag is Fortuna Sittard de tegenstander in de Johan Cruijff ArenA.