Zwak Ajax in slotfase naast Slavia
Datum: 18-12-2008  Bron: Voetbalzone
Ajax is er niet in geslaagd om groep F als winnaar af te sluiten. De Amsterdammers hadden in eigen huis een ruime overwinning op Slavia Praag nodig om HSV te kunnen passeren, maar kwamen niet verder dan een remise (2-2).

De gelijkmaker van Luis Suárez viel vlak voor tijd en werd gemaakt uit een gemakkelijk gegeven strafschop.

Suárez zelf was even daarvoor naar de grond gegaan en besloot met een panenka de wedstrijd op een gelijkspel. De ploeg van Marco van Basten kreeg hiermee meer dan het verdiende. Ajax maakte op een goede openingsfase na een belabberde indruk en leek dan ook lange tijd te gaan verliezen van Slavia. In de slotfase werd de score echter toch nog genivelleerd, waardoor het wisselvallige Ajax de groepsfase op de tweede plek afsluit. HSV gaat door als groepswinnaar; Aston Villa eindigt als derde in de poule.

De wedstrijd tegen Slavia zal men bij Ajax echter snel willen vergeten. Dit ondanks het feit dat het duel nog wel zo goed begon voor de Amsterdammers, die al na drie minuten spelen op voorsprong kwamen. Een corner van Miralem Sulejmani werd binnengeknikt door Jan Vertonghen, waarna Luis Suárez en Siem de Jong goede kansen kregen op een tweede treffer. De aanwezige supporters in de halfvolle ArenA maakten zich op voor een schitterende voetbalavond, maar Jaroslav Cerny wist de goede stemming in het stadion al snel te drukken.

De middenvelder werd tien minuten na het openingsdoelpunt gevonden door loopwonder Matej Krajcik, die zijn ploeggenoot via de onderkant van de lat raak zag schieten. Deze tik kwam duidelijk aan bij Ajax, dat niet meer in de wedstrijd zou komen. Van de goede vorm uit de eerste paar minuten bleek weinig meer over te zijn in het restant, waardoor Slavia eenvoudig stand hield. Tien minuten voor rust kwamen de gasten na een ietwat fortuinlijke treffer van Karel Jarolim zelfs op voorsprong.

Dit had Ajax aan zichzelf te wijten. De ploeg liet na de gelijkmaker van Cerny maar weinig zien en blonk uit in het geven van foute passes, waardoor Van Basten in de rust besloot om in te grijpen. Daley Blind werd als vervanger van de tegenvallende Urby Emanuelson op het middenveld gezet, maar ook met de jongeling op het veld ging de thuisploeg niet beter draaien. Kansen op de gelijkmaker kwamen er wél. Sulejmani schoot voorlang, terwijl ook Thomas Vermaelen en Luis Suárez dichtbij kwamen. Slavia leek eenvoudig stand te houden, maar zag Ajax in de slotfase toch nog op gelijke hoogte komen.