Ajax walst over Vitesse heen
Datum: 29-08-2021  Bron: ajax.nl
Ajax heeft zondagmiddag in eigen huis ruim gewonnen van Vitesse. De ploeg van Erik ten Hag maakte korte metten met de Arnhemmers: 5-0. Daarmee wisten de Ajacieden het chagrijn weg te spoelen van het 1-1-gelijkspel van vorige week tegen FC Twente.

In de Johan Cruijff ArenA was nieuwkomer Mohamed Daramy aandachtig toeschouwer bij het treffen met de zwart-gelen uit Arnhem. Hij zal met plezier hebben toegezien hoe Ajax vanaf minuut één duidelijk maakte wie er de baas was in Amsterdam.

De middag begon goed toen Antony Ajax al vroeg op voorsprong zette. De aanval die daaraan voorafging zat vol met spelvreugde en pure kwaliteit. De Braziliaan speelde samen met rechtsback Noussair Mazraoui de Arnhemse verdediging volledig kapot. Antony schoot na een lekkere combinatie met een diagonaal schot de bal achter doelman Schubert.

Ajax dominant
Ajax oogde een stuk scherper en gretiger dan een week geleden tegen FC Twente. Dat bleek ook uit een vrij simpele, maar effectieve aanval na de 1-0 over slechts een paar schijven. Na een ferme uittrap van Maarten Stekelenburg kopte Sébastien Haller de bal door naar Dusan Tadic. De Serviër zette Ryan Gravenberch aan het werk. Hij speelde doelman Schubert voorbij, maar moest vanuit een lastige hoek de bal nog op doel krijgen. Hoewel het de middenvelder wel lukte, zag hij hoe Vitesse-verdediger Trontstad de bal voor de lijn weg kon werken.

Alleen Frederiksen schoot in de eerste helft nog een bal voorlangs, maar de Amsterdammers waren in het eerste kwart van de wedstrijd verreweg de bovenliggende partij. Als er al een bal werd verloren door de ploeg, waren spelers als Edson Álvarez, Jurriën Timber en Lisandro Martínez er als de kippen bij om de bal te heroveren. Zodoende kwamen de bezoekers nauwelijks of niet aan te pas in de eerste helft.

Álvarez kopt raak
Na een half uur voetbal verdubbelden de Ajacieden volledig terecht de score. Uit een corner kopte Álvarez de 2-0 binnen. De VAR keek nog wel naar het doelpunt vanwege vermeend buitenspel. Maar uiteindelijk bleek dat de ‘assist’ van het been van Vitesse-speler Bazoer kwam. Daarom werd de goal goedgekeurd.

Het werd voor rust ook nog 3-0 door Gravenberch. Enkele seconden voor zijn goal schoot Álvarez de bal kiezelhard op de lat. Haller won de tweede bal en kopte ‘m bewust voor de voeten van de inkomende Gravenberch. De middenvelder schoot de bal via een stuit achter doelman Schubert.

Ook in de tweede helft draaide Ajax de duimschroeven aan. De eerste kans na rust creëerde Haller eigenhandig, door goed weg te draaien bij zijn directe tegenstander. De spits schoot diagonaal richting het doel van Vitesse, waar Schubert nu goed op zijn post stond om de 4-0 te voorkomen. Ook Klaassen kon enkele minuten later het verschil niet maken.

Na een uur spelen had Ajax de hulp van de bezoekers nodig om de vierde treffer op het scorebord te krijgen. Haller kreeg de bal in de voeten, speelde Tadic in, die op zijn beurt de bal weer voorgaf. Via het been van Vitesse-verdediger Hajek verdween de bal voor de vierde keer deze zondagmiddag achter doelman Schubert. Davy Klaassen schoot zichzelf ook nog in de geschiedenisboeken door van dichtbij de 5-0 slim binnen te tikken.

Interlands
De wedstrijd kabbelde daarna wat voort. Ajax had het publiek al meer dan een uur vermaakt met hakballetjes, mooie goals en frivool spel. Dat de thuisploeg wat gas terugnam na de vijfde treffer, mocht de pret niet drukken.
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Functiewijziging Alex Kroes
Rensch: Het was niet goed genoeg
Van t Schip: Kan uiteraard niet leven met een punt
Van t Schip over fitheid, speelwijze en Excelsior-thuis
Van t Schip: Goed moment om fans extra te bedanken

Volgende wedstrijd

FC Volendam  VS  Ajax

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20