Moeizame zege in Friesland
Datum: 04-04-2021  Bron: ajax.nl
Ajax heeft in Friesland de 22e competitiezege van het seizoen geboekt. Het ging niet makkelijk tegen sc Heereveen, maar dankzij treffers van Dusan Tadic en Sébastien Haller konden de Amsterdammers wel weer drie punten bijschrijven. Van Bergen scoorde tegen namens de thuisploeg: 1-2.

Ajax was juist voor de interlandbreak goed in vorm, vond ook trainer Erik ten Hag voor de wedstrijd. "Het is zaak om zo snel mogelijk weer in dat ritme te komen”, sprak de oefenmeester voor het duel.

In de openingsfase leek het daar ook wel op. Ajax domineerde het eerste kwart van de wedstrijd en kreeg na een paar minuten al direct een kans in de schoot geworpen.

Ryan Gravenberch pakte een uittrap van Heerenveen-doelman Mulder simpel op en zette direct een Ajax-aanval op. Via Haller leek Davy Klaassen in kansrijke positie te komen. Het balletje op de middenvelder was alleen net iets te hard.

Ajax eerst op achterstand
Aan de overkant gebeurde eigenlijk iets identieks. Kjell Scherpen - die speelde voor de geblesseerde Maarten Stekelenburg - trapte matig uit, waarna de bal voor de voeten van Henk Veerman viel. Die haalde in één keer uit, maar zijn schot vloog naast.

Ook na die twee kolderieke situaties had Ajax de overhand, maar slaagde het alleen niet om dat om te zetten in het creëren van grote kansen. Bij de eerste grote kans van sc Heerenveen was het wel direct raak. Van Bergen ontving een bal in de diepte, speelde Edson Álvarez voorbij en schoot in de lange hoek raak achter Scherpen: 1-0.

Direct daarna draaiden de Amsterdammers de duimschroeven aan. Twee kansen in één aanval waren aan zowel Tadic als David Neres niet besteed. Het bleek wel de aanzet voor de uiteindelijke 1-1.

Bij een corner ging Heerenveen-verdediger Van Hecke met z’n elleboog naar de bal: hands. Met de tussenkomst van de VAR werd de bal inderdaad op de stip gelegd. Tadic benutte de gegeven penalty. Daarmee scoorde Ajax voor de 24e competitiewedstrijd op rij minstens één keer in Heerenveen.

In de tweede helft was de eerste grote kans voor de thuisploeg. Na steekpass van Joey Veerman kon Van Bergen alleen op Scherpen af. De doelman bleef goed naar de bal kijken en tikte het speeltuig van de voeten van de Heerenveen-aanvaller. Ajax domineerde op dat moment al niet meer zoals het eerste kwart van de wedstrijd. De Friezen bleken daarnaast ook nog eens behoorlijk gevaarlijk in de tegenaanval.

Doelpunt Haller
De ploeg van Erik ten Hag kwam uiteindelijk na iets meer dan een uur spelen wel wat gelukkig op voorsprong. Een schot van Lisandro Martínez werd door Haller van richting veranderd. Er werd minutenlang gekeken of de spits geen buitenspel stond en of Klaassen ook niet hinderlijk meedeed aan de aanval. Na een grondige bestudering besloot de VAR de goal goed te keuren.

Ook na de treffer van Haller bleef Ajax moeite hebben met de Friese tegenstander. Echt grote kansen creëerden beide ploegen niet meer, waardoor de 1-2 op het scorebord bleef.
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Functiewijziging Alex Kroes
Rensch: Het was niet goed genoeg
Van t Schip: Kan uiteraard niet leven met een punt
Van t Schip over fitheid, speelwijze en Excelsior-thuis
Van t Schip: Goed moment om fans extra te bedanken

Volgende wedstrijd

FC Volendam  VS  Ajax

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20