Karaktervol Ajax door na doldriest bekeravondje
Datum: 17-12-2020  Bron: ajax.nl
Ajax heeft woensdag na een bizar en zinderend voetbalgevecht de laatste zestien van de KNVB Beker bereikt. In de Johan Cruijff ArenA werd FC Utrecht met 5-4 verslagen. Dusan Tadic tekende met een schitterend afstandsschot in de 89e minuut voor de winnende. Het was zijn tweede van de avond. De overige goals kwamen van Zakaria Labyad (twee) en Antony.

Debutant Scherpen, Rensch voor het eerst in de basis
Erik ten Hag had een aantal wijzigingen in zijn basiself doorgevoerd. De opvallendste was de positie onder de lat. Kjell Scherpen verving er Andre Onana en kwam tot zijn eerste optreden in Ajax 1. Ook was er het basisdebuut voor Devyne Rensch.

Het tweetal in de achterste linie had zich – net als alle andere Ajacieden - ongetwijfeld een andere start van de wedstrijd voorgesteld. Al in de eerste minuut werd het 0-1. Ajax verspeelde de bal aan de linkerkant, waarna Mimoun Mahi de trekker overhaalde.

Tadic met het snelle antwoord
Gelukkig duurde het niet lang voordat het Amsterdamse antwoord volgde. Ajax kreeg een vrije trap op een meter of tien buiten het strafschopgebied. Tadic ontfermde zich erover en had wat geluk: zijn inzet belandde via een Utrechts been in het vijandelijke doel. De 1-1 was daarmee een feit.

Ajax wilde na die vlotte gelijkmaker doordrukken, maar dat lukte niet echt. Utrecht bleef op de been en toonde zich op de counter het gevaarlijkst.

Toch gingen de Ajacieden met een voorsprong de rust in. De 2-1 was een juweeltje van een goal. Daley Blind vond met een fraaie crosspass de ruimte aan de linkerkant. Nico Tagliafico tikte door op Tadic, die meteen de inlopende Labyad aan het werk zette. De gelegenheidsspits schatte het voorbereidende werk van zijn teamgenoten prima op waarde en rondde knap af.

Hetzelfde laken een pak
De start van de tweede helft was vrijwel identiek aan de eerste. Weer was er Mahi met een heel snelle goal (2-2) en opnieuw antwoordde Ajax na een minuut of zeven. En wederom werd het schot van Antony – net als bij Tadic eerder in de wedstrijd – van richting veranderd: 3-2.

Het bleef doelpunten regenen in het eerste kwartier na rust, want een minuut later was het alweer gelijk. De bal kwam uit een corner voor de voeten van Sander van de Streek en hij schoot van dichtbij binnen: 3-3.

In de zeventigste minuut volgde opnieuw een grote domper toen Utrecht voor de vierde keer deze avond doel trof. Scherpen liet een voorzet door zijn handen glippen en Moussa Sylla profiteerde van dichtbij: 3-4.

Labyad weer eindstation van prachtige aanval
Maar Ajax liet zich opnieuw niet uit het veld slaan en toonde veel karakter. Net als eerder op de avond rondde Labyad een fraaie aanval af. Zijn goal, op aangeven van invaller Jurgen Ekkelenkamp, betekende de 4-4.

Zo leek de bekerwedstrijd uit te draaien op een verlenging, maar Tadic besliste anders. Met een geweldig afstandsschot, die via de onderkant van de lat binnenplofte, schoot hij prachtig de 5-4 binnen.

Het was een goal om in te lijsten en bovendien een perfecte afsluiting van een doldriest bekeravondje.