Ajax wint overtuigend van PEC Zwolle
Datum: 12-12-2020  Bron: ajax.nl
Ajax heeft met 4-0 gewonnen van PEC Zwolle. Een uitstekende eerste helft was de basis van een prima resultaat.

Na een wat op en neer golvende eerste vijf minuten was het Klaas Jan Huntelaar die Ajax op voorsprong zette. Het was zijn 150e doelpunt in de Eredivisie. De spits kopte een hoge bal van Antony onberispelijk in de hoek van het doel.

Het was het startschot van een ijzersterke periode van Ajax. De bal ging makkelijk van voet tot voet. Dat leidde tot het tweede doelpunt van de avond. Quincy Promes ontving de bal in de zestienmeter van Antony en schoot met veel overtuiging raak. Kort daarna leek de bal op de stip te gaan, maar de VAR vond ingrijpen na een (onvrijwillige) handsbal van Sai van Wermeskerken niet nodig.

In dezelfde kansengolf eindigde een knap uitgespeelde aanval over veel schijven diep in het strafschopgebied van PEC. Het was dat het schot van Promes net niet ver genoeg in de hoek geplaatst was, anders zou het binnen twintig minuten al 3-0 hebben gestaan.

Extra versnelling
Even leek Ajax daarop wat gas terug te nemen, maar na een kalmere fase van een minuut of tien, zetten de mannen van Erik ten Hag weer een tandje bij. Het leidde tot een tweede reeks kansen die het resultaat waren van fijn combinatiespel.

De 3-0 was dan ook onvermijdelijk en werd na een ruim half uur spelen gemaakt door Antony. Ryan Gravenberch stuurde de Braziliaan met een subtiel passje weg en Antony schoof de bal koeltjes achter PEC-doelman Michael Zetterer.

Na rust, toen Edson Álvarez Davy Klaassen verving, bleef Ajax vrolijk verder combineren. Het resulteerde in een van de allermooiste aanvalsopzetten van de avond. Een verrassend hakje van Klaiber kwam bij Promes, maar voor zijn tweede treffer van de avond wist hij niet aan te tekenen.

Debuut Taylor en Jensen
Omdat alle hoop op een comeback bij PEC al definitief verdwenen leek te zijn, zakte het tempo in de wedstrijd wat weg. Ajax bleef voetballen en kwam zo nu en dan nog tot een mogelijkheid, maar de grootste urgentie was uit het spel verdwenen.

Het gaf ruimte voor twee mooie momenten. Eerst was er het eredivisiedebuut van Kenneth Taylor. Kort daarop volgde het debuut van de Deen Victor Jensen. Beide jongelingen draaiden prima mee op het goedlopende middenrif van Ajax.

De slotfase van het duel bracht weinig bijzonders. Ajax leek het iets rustiger aan te doen en PEC Zwolle berustte in zijn lot. Onverwacht scoorde Gravenberch in de laatste minuut nog de 4-0, met een knap schot van afstand. Zo speelde Ajax dankzij een uitstekende eerste helft het chagrijn van drie opeenvolgende nederlagen aardig van zich af.
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Van t Schip: Goed moment om fans extra te bedanken
Brobbey: Kenneth heeft goed geluisterd
Drie commissarissen kondigen vertrek aan
Van t Schip over Feyenoord, de fitheid en FC Twente-thuis
Diant Ramaj voorlopig uitgeschakeld

Volgende wedstrijd

Ajax  VS  S.B.V. Excelsior

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20