Stroperig Ajax onderuit in Groningen
Datum: 04-10-2020  Bron: ajax.nl
Ajax is tegen het eerste puntenverlies aangelopen. Na drie overwinningen op rij gingen de Ajacieden zondagmiddag in de vierde speelronde met 1-0 onderuit tegen FC Groningen.

De opstelling van Ajax kende twee wijzigingen ten opzichte van acht dagen geleden tegen Vitesse: 2-1. De niet-wedstrijdfitte Mohammed Kudus ontbrak op het middenveld en werd vervangen door Ryan Gravenberch, die voor de tweede keer dit seizoen in de basis begon.

Schuurs uit voorzorg op de bank
Centraal achterin startte Jurriën Timber. Hij nam de plek in van Perr Schuurs, die vorige week met schouderklachten uitviel, "Uit voorzorg”, reageerde Erik ten Hag vooraf. “Perr is op dit moment onze nummer één, maar we willen niet dat-ie geblesseerd raakt.” Verder zat aankoop Sean Klaiber voor het eerst bij de selectie.

Het wedstrijdbeeld voltrok zich in de eerste helft als verwacht. Groningen speelde zeer compact en verdedigde kort op het eigen strafschopgebied. Ajax had zodoende een hoog percentage balbezit en kreeg een grote hoeveelheid corners (9), maar tot veel kansen leidde het Amsterdamse overwicht niet.

Aantal wapenfeiten voor Ajax
De grootste mogelijkheid was in de vijfde minuut voor Zakaria Labyad, maar zijn kopbal miste wat kracht. Vervolgens was Edson Álvarez uit een corner nog dichtbij en schoot Gravenberch van afstand net naast.

Het was hopen op een mooie en betere tweede helft, met meer Amsterdams doelgevaar, maar het tegendeel bleek waar. In de 49e minuut kwam Groningen namelijk op voorsprong. Andre Onana kon nog redden op een inzet van Jørgen Strand Larsen, maar was kansloos op de rebound van Remco Balk: 1-0.

Het was een domper voor Ajax, dat zich maar moeilijk kon herstellen van de tegenslag. Erik ten Hag reageerde snel met het inbrengen van David Neres, maar veel effect sorteerde het niet.

Maximum aantal wissels na rust
Ten Hag trachtte het tij te keren met nóg vier wissels. In navolging van Neres maakten ook Lassina Traoré, Jurgen Ekkelenkamp, Klaas Jan Huntelaar en Lisandro Martínez hun opwachting.

Het duurde lang voordat door de Ajacieden het slotoffensief werd ingezet. Pas in de absolute slotfase kwamen er echt grote kansen. Quincy Promes schoot in kansrijke positie over, Dusan Tadic en Klaas Jan Huntelaar raakten de lat, terwijl Lassina Traoré in de handen van doelman Sergio Padt kopte.