Ajax ten koste van AZ naar laatste acht
Datum: 21-01-2021  Bron: ajax.nl
Ajax is woensdagavond doorgedrongen tot de kwartfinale van de KNVB Beker. De ploeg van Erik ten Hag rekende in Alkmaar knap af met AZ (0-1). Zakaria Labyad werd met zijn goal in de eerste helft de matchwinner. Ajax gaat daardoor in de koker voor de laatste acht en hoort zaterdagavond wie de volgende tegenstander wordt.

Ten Hag had zijn ploeg op liefst acht posities gewijzigd ten opzichte van de gewonnen Klassieker tegen Feyenoord. Voornaamste motivatie was om de selectie fris te houden, zo lichtte de coach vooraf toe. Onder de lat stond Maarten Stekelenburg, die zijn eerste officiële wedstrijd voor Ajax sinds maart 2011 speelde.

Promes met een fraai schot
Beide ploegen lieten zich in de eerste tien minuten al dreigend gelden. Eerst was het AZ’er Gudmundsson die in kansrijke positie hoog over schoot. Wat betreft de afronding deed Promes het een stuk beter. Hij kwam vanaf links naar binnen en haalde met rechts fraai uit. De paal stond een schitterende treffer helaas in de weg.

Na een halfuur spelen draaide Ajax de duimschroeven steviger aan. De eerste twee mogelijkheden leverden nog niets op. Bij een indraaiende voorzet van David Neres kwam Jurgen Ekkelenkamp een aantal teenlengtes tekort en uit een corner kon Perr Schuurs ook zijn vizier niet scherpstellen. Zijn inzet ging over.

Driemaal is scheepsrecht
Uiteindelijk was driemaal scheepsrecht, want in de 34e minuut was het alsnog raak. Nico Tagliafico bracht de bal in de zestien van AZ. Doelman Bizot kon eerst nog redden op inzetten van Ekkelenkamp en Quincy Promes, maar was kansloos op het harde schot van Labyad van dichtbij.

Al met al had Ajax, met wind mee, de zaakjes in het eerste bedrijf prima voor elkaar. De eerste twintig minuten noteerde AZ nog wel een aantal gevaarlijke uitbraken, maar daarna eigenlijk niet meer.

Haller maakt opwachting
Ten Hag voerde halverwege een wissel door. Neres bleef in de kleedkamer achter en werd vervangen door Sébastien Haller. Doelpuntenmaker Labyad ging daardoor op de rechtervleugel spelen.

Het openingskwartier van de tweede helft verliep redelijk vlak. Haller kreeg een kansje, maar daar bleef het eigenlijk bij. Na een uur spelen wisselden beide trainers tweemaal. Bij Ajax kwamen Davy Klaassen en Jurriën Timber binnen de lijnen.

Een aantal minuten later volgde een grote kans voor AZ. Boadu wist een voorzet bij de tweede paal net niet binnen te tikken. Bovendien zat Stekelenburg er goed bij. De ervaren goalie maakte overigens een solide en zelfverzekerde indruk.

Dezelfde Boadu dacht even later alsnog voor de gelijkmaker te hebben aangetekend, maar zijn treffer werd vanwege hands terecht afgekeurd.

Paal en lat geraakt door Ajax
Ajax was in de slotfase een aantal keer heel dichtbij de 0-2. Zo belandde een kopbal van Edson Álvarez op de lat. Het zat Ajax in dat opzicht niet mee, want ook Ryan Gravenberch raakte het aluminium. Zijn afstandsschot spatte uiteen op de paal. Ook Promes kreeg nog een grote kans, maar hij slaagde er één-op-één met Bizot niet in het pleit van AZ definitief te beslechten.

Omdat de voorsprong minimaal bleef, was het tot het einde spannend. Toch veranderde aan de Amsterdamse voorsprong niets meer. Ajax bekerde verdiend een ronde verder.
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Van t Schip: Henderson is er de komende drie wedstrijden niet bij
Brobbey haakt geblesseerd af voor Oranje
Kroes begonnen als algemeen directeur bij Ajax
Gözübüyük scheidsrechter bij Sparta - Ajax
Balende Akpom: Heel frustrerend

Volgende wedstrijd

PEC Zwolle  VS  Ajax

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20