Ajax overtuigend en probleemloos langs Heracles
Datum: 22-11-2020  Bron: ajax.nl
Ajax heeft de draad na de interlandbreak weer opgepikt. In de Johan Cruijff ArenA werd zondagmiddag met 5-0 gewonnen van Heracles Almelo. Lassina Traoré, David Neres en Zakaria Labyad waren voor rust doeltreffend, waarna in het tweede bedrijf nogmaals Labyad en Dusan Tadic scoorden. Een smet was het uitvallen van Davy Klaassen (halverwege de eerste helft) en Labyad (in de slotfase).

Ten opzichte van de laatste wedstrijd voor de interlandbreak (0-3-winst bij Utrecht) had Erik ten Hag één wijziging doorgevoerd. Neres verving zijn landgenoot Antony. "Hij is begonnen aan de groepstraining, maar is nog niet zover”, vertelde Ten Hag over het herstel van Antony. De coach van Ajax sprak verder van een ‘race tegen de klok’ richting het Champions League-duel van komende woensdag tegen FC Midtjylland.

Droomstart
Ajax kende een heerlijke start van de wedstrijd, want al in de zesde minuut namen de Amsterdammers de leiding. Traoré schoot hard raak toen een bal van Neres doorschoot in het strafschopgebied.

Vervolgens brak een redelijk rustige fase aan, waarin er nauwelijks wat gebeurde. Pas in de 28e minuut volgde opnieuw gevaar. Tadic werd prachtig één-op-één gezet door Daley Blind, maar wist doelman Michael Brouwer niet te verschalken.

Neres met een kunststukje
Niet veel later was het alsnog raak. Neres schoot prachtig binnen uit een corner die voor zijn voeten belandde. Met links mikte hij de bal heerlijk in de kruising: 2-0.

Het vertrouwen leek daarmee terug, want Ajax draaide in het vervolg van de eerste helft de duimschroeven aan. Ekkelenkamp (van dichtbij gesmoord) en Tadic (gekeerd door keeper Brouwer) zagen hun inzetten geen goals opleveren. Dat kon niet worden gezegd van de poging van Labyad na een cornervariant. In de korte hoek schoot hij de 3-0 binnen.

Zo kende Ajax een redelijk zorgeloze eerste helft, waarin het uitvallen van Klaassen een smetje was. In de rust bracht Ten Hag een tweede invaller: Sean Klaiber kwam voor Noussair Mazrazoui.

Nog binnen het uur liep Ajax uit naar 4-0. Tadic kreeg de bal voor zijn voeten en schoot raak. De VAR checkte nog even of de Serviër de bal in buitenspelpositie had ontvangen, maar dat bleek niet het geval.

Schiettent
In de slotfase was er een eenzijdig beeld. Ajax dat aanviel en doelman Brouwer die meerdere knappe reddingen in huis had. Zo was hij tweemaal paraat bij een vrije trap van Labyad en ook bij een kopbal van Lisandro Martínez uit een corner.

Alleen op een rebound van Labyad in de 77e minuut had hij geen antwoord. De Marokkaan maakte zijn tweede van de middag en Ajax' vijfde.