Ajax wint ruim op bezoek bij FC Utrecht
Datum: 08-11-2020  Bron: ajax.nl
Ajax heeft zijn laatste wedstrijd voor de interlandbreak winnend afgesloten. De traditioneel lastige uitwedstrijd bij FC Utrecht eindigde zondag in een 0-3-zege. Na een doelpuntloos eerste bedrijf maakten goals van Davy Klaassen, Dusan Tadic (strafschop) en Quincy Promes het verschil.

Voor een aantal Ajacieden had het bezoek aan Utrecht een speciaal tintje. Zo keerden trainer Erik ten Hag, Zakaria Labyad en Sean Klaiber terug bij hun oude club. Laatstgenoemde startte op de bank, maar voor Labyad was er wél een basisplaats. Hij kwam uit op ‘10’. Achter Labyad begon Davy Klaassen ook gewoon weer in de basis.

Eenrichtingsverkeer
Ajax maakte in Stadion Galgenwaard direct zijn intenties kenbaar. Utrecht werd onder druk gezet en kwam aanvankelijk nauwelijks van de eigen helft af. Toch veel grote kansen leidde het Amsterdamse overwicht echter niet. Pas in de twintigste minuut werd het voor het eerst echt gevaarlijk. Een inzet van Labyad werd echter door doelman Paes met de voeten gered.

Het volgende kwartier kende weinig hoogtepunten, tot eigenlijk de 37e minuut. Tadic was toen enorm dichtbij de 0-1. Zijn schot spatte echter uiteen op de lat. Aan de overzijde liet Utrecht zich voor een tweede keer gelden, maar de Ajacieden waren achterin op hun post.

Ondanks een groot overwicht in balbezit (41/59) en hoekschoppen (0-7) moest Ajax halverwege met 0-0 genoegen nemen.

Neres vervangt landgenoot
In de tweede helft maakte David Neres zijn opwachting. Hij verving zijn landgenoot Antony. Neres nam ook de eerste dreiging van de tweede helft voor zijn rekening. De inzet van net buiten het strafschopgebied ging echter een metertje naast.

Het volgende gevaar kwam vanaf de andere kant, maar de mee opgestoomde Nico Tagliafico schoot net over. Even later was het volgens een zelfde recept wel raak. Een aanval over links belandde uiteindelijk bij Labyad, die op zijn beurt Klaassen in stelling bracht. De middenvelder twijfelde niet en haalde met een volley de trekker over: 0-1.

Tadic opnieuw ijskoud
Daarmee viel een last van de Ajax-schouders, want eindelijk was de ban gebroken. En door de Amsterdamse voorsprong moest Utrecht ook meer risico gaan nemen en kwam er ook meer ruimte op het veld. Na 71 minuten sloeg Ajax opnieuw toe. Lassina Traoré werd in de Utrecht-zestien onreglementair gehinderd en verdiende daarmee een strafschop. Tadic voerde vervolgens zijn handelsmerk uit en bleef koelbloedig vanaf de stip.

Vrijwel direct hierna voerde Ten Hag nog een dubbele wissel door. Zo kwamen Edson Álvarez en Quincy Promes binnen de lijnen. Laatstgenoemde verzorgde in de blessuretijd het slotakkoord. Hij tekende uit een moeilijke hoek voor de 0-3 en scoorde voor de tweede competitiewedstrijd op rij als invaller.