Ajax boekt uiterst belangrijke driepunter
Datum: 03-11-2020  Bron: ajax.nl
Ajax heeft dinsdagavond een uiterst belangrijke uitzege op FC Midtjylland geboekt. In Denemarken werd het 1-2 voor de Ajacieden namens goals van Antony en Dusan Tadic.

Dat Ajax geen ontspannen voorbereiding kende, mocht misschien wel het understatement van het jaar heten. Diverse spelers kregen aanvankelijk geen toestemming om richting Denemarken af te reizen. Uiteindelijk kwam dat groene licht er op de wedstrijddag alsnog en arriveerden de Ajacieden uiteindelijk in drie etappes in Herning.

Last-minute aankomst Klaassen
Davy Klaassen mocht samen met Maarten Stekelenburg pas het laatst op het vliegtuig stappen: zij arriveerden pas zo’n anderhalf uur voor de aftrap bij de MCH Arena. Het was de reden dat Klaassen op de bank begon, voor hem startte Jurgen Ekkelenkamp.

Verder speelde Quincy Promes als linksbuiten. “Hun backs zijn kwetsbaar aan de binnenkant. Daarom wil ik een rechtsbenige vanaf links en een linkspoot vanaf rechts", legde Erik ten Hag vooraf uit. Antony kwam vanaf de rechtervleugel en dat sorteerde direct effect. Binnen de minuut schoot de Braziliaan de openingstreffer tegen de touwen: 0-1. Een droomstart.

Tadic verdubbelt de marge
Zo had Ajax wat het hebben wilde, een vroege voorsprong, en na twaalf minuten werd het nog mooier. De Ajacieden kregen op vijf meter van het doel een vrije trap, nadat keeper Andersen een terugspeelbal had opgepakt. Tadic wist wel raad met dit buitenkansje en pegelde hard en hoog de 0-2 binnen.

Helaas konden de Ajacieden niet lang van de marge van twee goals voorsprong genieten. In de 18e minuut werd het 1-2, toen Dreyer na een counter vrij werd gespeeld en de trekker kon overhalen.

Die tegentreffer deed het spelniveau en het vertrouwen van Ajax geen goed. Naarmate de eerste helft vorderde, werd het Amsterdamse spel steeds wat rommeliger.

Halverwege greep Ten Hag in door Klaassen te brengen, voor Ekkelenkamp. Het strijdplan voor de tweede helft leek om meer op balbezit te spelen en daarmee controle over de wedstrijd te krijgen.

Dat laatste lukte zeker, want Ajax had veruit het meeste balbezit en hoefde nagenoeg geen Deens gevaar meer toe te staan. Na 65 minuten leek Ajax via Antony op 1-3 te komen, maar de VAR stak vanwege buitenspel een stokje voor de tweede goal van de Braziliaan.

Wissels aan Ajax-zijde
Inmiddels had Ten Hag al een tweede wissel doorgevoerd. Edson Álvarez was na een uur spelen in de ploeg gekomen voor Perr Schuurs. Dertien minuten voor tijd kwam Sean Klaiber voor de niet meer geheel okselfrisse Noussair Mazraoui.

In de slotfase had het verdedigen van de voorsprong topprioriteit voor de Ajacieden. En dat lukte. Zo boekte Ajax de eerste driepunter van deze Champions League-campagne.