Vijfklapper voor Ajax tegen Fortuna
Datum: 01-11-2020  Bron: ajax.nl
Ajax heeft zaterdagavond zijn zesde competitiezege van het seizoen geboekt. In de Johan Cruijff ArenA werd het 5-2 tegen Fortuna Sittard. Debutant Brian Brobbey was bij zijn eerste optreden in Ajax 1 direct trefzeker. De andere goals kwamen van Davy Klaassen (2), Dusan Tadic en Quincy Promes.

Ajax trof voor de tweede competitiewedstrijd op rij een Limburgse opponent en na de historische zege op VVV-Venlo (0-13) waren de verwachtingen hooggespannen. Maar Fortuna weigerde zich alleen naar de slachtbank te laten leiden.

Fortuna neemt de leiding
Sterker nog, de club uit Sittard nam zelfs brutaal de leiding. In de zevende minuut was het Cox die verrassend de 0-1 op het scorebord bracht. De linksback werd aangespeeld door oud-Ajacied Zian Flemming, stoomde op en haalde de trekker over.

Ajax liet het er niet bij zitten en zette direct de jacht op de gelijkmaker in. Lisandro Martínez, Ryan Gravenberch, Lassina Traoré en Ekkelenkamp namen het Fortuna-doel onder vuur, maar de gelijkmaker bleef (toen nog) uit.

Het duurde uiteindelijk tot de 32e minuut voordat de gelijkmaker genoteerd kon worden. Na een overtreding op Traoré ging de bal op de stip. Klaassen wist uiteindelijk in tweede instantie toe te slaan. Hij zag zijn inzet gekeerd worden door doelman Yanick van Osch en de bal kwam via de binnenkant van de paal terug het veld in. Klaassen was er vervolgens als de kippen bij om de rebound alsnog binnen te werken: 1-1.

Rebound opnieuw prooi voor Ajax
Klaassen reageerde op slag van rust nogmaals attent, opnieuw op een rebound die ditmaal ontstond na een kopbal van Traoré op de lat. En zo ging Ajax, ondanks een moeizaam eerste bedrijf, rusten met een voorsprong (2-1).

Halverwege voerde Ten Hag een wijziging door. Promes kwam voor Ekkelenkamp, die ongelukkig in de afronding was geweest. Het was Promes die in het openingskwartier ook bij de twee dreigende momenten van Ajax betrokken was. Ook hem lukte het niet om Fortuna pijn te doen.

Na 64 minuten volgde een driedubbele wissel. Voor één van hen was het een speciaal moment: Brobbey maakte namelijk zijn debuut. De spits debuteerde in stijl en hield een echte Ajax-traditie in stand: scoren bij je debuut. Brobbey had niet eens tien minuten nodig.

Drie goals in extremis
In de slotfase ging het nog hard met het scoreverloop. Ajax kreeg twee strafschoppen na handsballen van Fortuna. Eerst was het Tadic die raakschoot (4-1). De captain was in de blessuretijd niet zelfzuchtig toen de bal opnieuw op de stip gang. Hij gunde de elfmetertrap aan Promes, die met zijn rake inzet zijn vertrouwen wat opvijzelde.

Daarmee was de eindstand overigens niet bereikt. Cox schoot in de zesde minuut van de extra tijd nog de 5-2 tegen de touwen.
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Van t Schip: Henderson is er de komende drie wedstrijden niet bij
Brobbey haakt geblesseerd af voor Oranje
Kroes begonnen als algemeen directeur bij Ajax
Gözübüyük scheidsrechter bij Sparta - Ajax
Balende Akpom: Heel frustrerend

Volgende wedstrijd

PEC Zwolle  VS  Ajax

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20