Ajax verliest onfortuinlijk van Liverpool
Datum: 21-10-2020  Bron: ajax.nl
Ajax is de groepsfase van de UEFA Champions League woensdagavond onfortuinlijk begonnen met een nederlaag tegen Liverpool. In de Johan Cruijff ArenA werd het 0-1 voor de Engelsen. Ajax kreeg tegen Liverpool een fiks aantal grote kansen, maar kwam niet tot scoren. Een ongelukkig eigen doelpunt van Nico Tagliafico brak de Ajacieden aan het einde van de rit lelijk op.

De andere wedstrijd in poule D werd gewonnen door Atalanta ruim gewonnen (0-4) op bezoek bij FC Midtjylland. Over 6 dagen, komende dinsdag, gaat Ajax op bezoek in Italië. Een goed resultaat is dan vereist om in de race te blijven.

Martínez speelt, Traoré op de bank
Erik ten Hag had één wijziging in zijn basiself doorgevoerd ten opzichte van de winstpartij tegen Heerenveen (4-1). Lassina Traoré zat ditmaal op de reservebank, terwijl Lisandro Martínez juist startte. De Argentijn stond centraal achterin opgesteld en zag Daley Blind voor zich als verdedigende middenvelder opereren.

Een tactische variant was dat Mohammed Kudus als hangende linksbuiten speelde. De Ghanees, de laatste weken ijzersterk op het middenveld, diende volop met mede-aanvallers Dusan Tadic en David Neres te rouleren, in een poging zo de verdediging van Liverpool uit elkaar te rijgen.

Alle goede bedoelingen ten spijt, dat plan kon al na negen minuten de prullenbak in. Kudus viel geblesseerd uit en moest vervangen worden. Met Quincy Promes kwam een meer van origine aanvaller binnen de lijnen.

Diezelfde Promes kreeg na 33 minuten dé kans om de score openen. Zijn poging van dichtbij, op aangeven van Neres, was echter recht op het lijf van doelman Adrian af. Vervolgens trad een oude voetbalwet in werking, want aan de overzijde was het even later wél raak. Heel onfortuinlijk werkte Nico Tagliafico een voorzet in eigen doel: 0-1.

Fabinho voorkomt goal Tadic
Ajax liet het er niet bij zitten en ging nog voor rust driftig op jacht naar de gelijkmaker. Wederom volgde een grote kans. Tadic werd weggestoken en verraste doelman Adrian met een lob. De Roemeen was gepasseerd, maar kreeg op de doellijn redding van Fabinho, die met een halve omhaal een goal voor Ajax voorkwam.

Na de rust hetzelfde een laken en pak, want opnieuw werd Ajax niet beloond. Ditmaal was het Davy Klaassen die een fraai afstandsschot losliet, maar zijn pegel toucheerde de paal.

In de 58e minuut kwam Ajax juist even goed weg. Andre Onana miste de bal uit een corner, maar Fabinho kopte de bal naast. Liverpool kreeg drie corners vlak achter elkaar, maar het leverde de Engelsen niks op.

Drie centrumaanvallers ingebracht
Liverpool-coach Jürgen Klopp haalde niet veel later zijn trio aanvallers – Mané, Firmino en Salah - er in één keer af. Ten Hag deed juist het tegenovergestelde en wisselde gedurende de tweede helft super offensief. Na rust kwamen met Zakaria Labyad, Traoré en Klaas Jan Huntelaar drie centrumspitsen binnen de lijnen.

Tot de verdiende gelijkmaker leidde het offensief niet. Ajax had een groot gedeelte goede druk op Liverpool, maar gescoord werd er niet. Jurgen Ekkelenkamp had hiervoor kunnen zorgen, maar schoot diep in blessuretijd over.