Ajax besluit trainingskamp in Oostenrijk met knappe zege
Datum: 22-08-2020  Bron: ajax.nl
Ajax heeft het trainingskamp in Oostenrijk afgesloten met een knappe zege. Red Bull Salzburg werd in eigen stadion met 1-4 verslagen. Ryan Gravenberch en Antony waren voor rust de Amsterdamse doelpuntenmakers, waarna Donny van de Beek en Devyne Rensch in de tweede helft nog een duit in het zakje deden.

Erik ten Hag kan terugkijken op een succesvolle week op Oostenrijkse bodem. De omstandigheden om te trainen waren prima en Ajax behield zijn 100 procent score in oefenduels. Dinsdag versloeg zijn ploeg al Wolfsberger AC (2-0) en in Nederland was al gewonnen van RKC (6-1) en FC Utrecht (5-1).

Salzburg overrompeld door Ajax
Ajax schoot tegen de Oostenrijkse kampioen uit de startblokken en was binnen een minuut tweemaal dreigend. Quincy Promes stuitte op doelman Cican Stankovic en Zakaria Laybad raakte de lat. Driemaal was gelukkig scheepsrecht, want luttele seconden later was het wel raak. Gravenberch schoot kiezelhard de 0-1 tegen de touwen.

De openingsfase was in alle opzichten flitsend, maar lang kon Ajax helaas niet van de voorsprong genieten. Na 9 minuten ging de bal op de stip. Maarten Stekelenburg veroorzaakte een strafschop en kon vervolgens niet verhinderen dat Sékou Koïta gelijkmaakte vanaf 11 meter: 1-1.

Ajax was beter en stelde niet veel later meteen orde op zaken. Na een vlotte aanval over links bereikte Dusan Tadic collega-aanvaller Antony. De Braziliaan had een korte aanname in huis en haalde ook direct de trekker over. De 1-2 en een hernieuwde voorsprong was daarmee een feit.

Kansen op een grotere voorsprong volgden, maar de 1-3 bleef toen nog uit. Zo brak Gravenberch door de as door, maar doelman Stankovic voorkwam een 2e treffer van de middenvelder.

Ook de tweede helft had een zeer open karakter. Ajax had bij vlagen fraaie staaltjes combinatievoetbal in huis en kreeg kansen via Laybad (inzet gekeerd door Stankovic) en Daley Blind (schot net naast).

Taylor en Stekelenburg verdedigend sterk
Toch liet ook Salzburg zich niet onbetuigd. De thuisploeg counterde zich na rum een uur spelen naar 2 kansen. Kenneth Taylor en Stekelenburg toonden echter hun verdedigende kwaliteiten. Taylor voorkwam met een sliding dat zijn directe tegenstander van dichtbij op het Ajax-doel kon afdrukken en even later

Vervolgens begon het grote wisselen. Salzburg en Ajax brachten kort na elkaar ieder 7 verse krachten binnen de lijnen.

Van de Beek krult de 1-3 binnen
Bij Ajax was Lassina Traoré 1 van de nieuwkomers. De spits had niet lang nodig om zich te onderscheiden met een assist. Hij zette Van de Beek in de vijandelijke 16 aan het werk. De middenvelder kwam uit in een ogenschijnlijke lastige positie, maar Van de Beek vond een oplossing en krulde de bal schitterend in de verre bovenhoek: 1-3.

In de slotfase vielen er aan beide kanten nog kansen op goals te noteren. De enige die doel trof was Rensch, die met een leep balletje de eindstand op 1-4 bepaalde. Zo stappen de Ajacieden zaterdagavond met een lekker gevoel in het vliegtuig richting Nederland.

Red Bull Salzburg – Ajax 1-4 (1-2).
2. Gravenberch 0-1
9. Koita 1-1 (strafschop)
16. Antony 1-2
67. Van de Beek 1-3
81. Rensch 1-4