Tadic leidt Ajax naar zege in Heerenveen
Datum: 08-03-2020  Bron: ajax.nl
Ajax boekt na een teleurstellende reeks eindelijk weer een overtuigende overwinning. Op bezoek in Friesland winnen de Amsterdammers met 1-3 van sc Heerenveen mede dankzij 2 goals van aanvoerder Dusan Tadic. Jurriën Timber maakt zijn debuut en Quincy Promes scoort het 3e Amsterdamse doelpunt.

Omdat AZ eerder op de avond met 4-0 heeft gewonnen van ADO, moet Ajax tegen de nummer 10 van de Eredivisie 3 punten uit Friesland meenemen om de koppositie weer over te kunnen nemen.

Debuut Timber
Trainer Erik ten Hag verandert zijn ploeg op meerdere posities ten opzichte van het team dat de halve finale van de beker verloor van FC Utrecht. De opvallendste wijziging is de entree van Jurriën Timber. De jongeling debuteert in het uitduel met sc Heerenveen, centraal achterin naast Daley Blind.

Na 12 minuten - waarin Ajax een overwicht heeft zonder tot écht grote kansen te komen - verdwijnt de jeugdige verdediger al in het boekje van scheidsrechter Manschot als hij een aanvaller van Heerenveen tegen de grond loopt. Faik schiet de bal vervolgens uit de toegekende vrije trap met een curve in het zijnet.

In de rest van de eerste helft leggen de ploegen een vermakelijke wedstrijd op de mat en krijgt Ajax kansen, via Lassina Traoré en Dusan Tadic. Keeper Bednarek komt echter steeds als winnaar uit de bus.

Heerenveen weet eveneens bij de omschakelingen rap richting Ajax-goal op te stomen. Andre Onana heeft de handen (én voeten) vol aan Ejuke. De thuisploeg heeft een minuut voor rust dé kans op de 1-0 maar Halilovic weet de bal er op miraculeuze wijze niet in te lopen. Zo blijft het duel - vooralsnog - doelpuntloos.

Binnen 6 minuten naar 0-3!
Dat het ook in de 56e minuut nog 0-0 is, komt door weer een goede redding van Onana. Dit keer op een schot van Joey Veerman. Maar even later is eindelijk een doelpunt van Ajax! Dusan Tadic krijgt de bal na een rappe aanval van Faik en prikt binnen: 0-1.

De aanvoerder staat 3 minuten wéér op de goede plaats om ook de 0-2 achter Bednarek te werken. Wat de goals met een ploeg doen blijkt rap, want in de 63e minuut staat er 0-3 op het Friese scorebord. Dit keer is Quincy Promes het eindstation.

Dat Heerenveen kort na de treffer van Promes er via Mitchell van Bergen 1-3 van maakt, mag de pret niet drukken. Ajax wint en neemt zo de koppositie weer over van AZ dat de bovenste plek een kleine 2 uur in bezit had.