Counterend AZ is Ajax de baas
Datum: 01-03-2020  Bron: ajax.nl
Ajax en AZ staan weer op gelijke hoogte in de Eredivisie. Het elftal van Erik ten Hag ging zondagavond in de Johan Cruijff ArenA met 0-2 onderuit tegen de concurrent uit Alkmaar.

Gedachten even terug naar Getafe-thuis
Ajax had op een vurig begin gehoopt in de eigen Johan Cruijff ArenA. Heel even leek de thuisploeg uitstekend te starten. Dusan Tadic was met een kopbal was al binnen een paar minuten gevaarlijk, maar zijn inzet werd gekeerd door AZ-doelman Marco Bizot. Kort daarna was het aan de andere kant wel raak.

Daley Blind leverde in de opbouw de bal in bij de bezoekers. Fredrik Midtsjø kon Myron Boadu bedienen en die verschalkte Andre Onana. Zodoende incasseerden de Amsterdammers net zoals in de thuiswedstrijd tegen Getafe een vroege tegentreffer.

Onana houdt Ajax op de been
Diezelfde Boadu kreeg vlak voor rust nog een dot van een kans, maar toen redde Onana knap op de doellijn. Dat moest de Kameroener kort daarvoor ook doen op een inzet van Midtsjø. Ajax was duidelijk zoekende, maar dat resulteerde toch in een aantal mogelijkheden. Zo waren Nico Tagliafico en Tadic met een kopbal nog in de buurt van de gelijkmaker, maar die viel voor de rust niet. AZ speelde op de counter en liet Ajax komen.

Ajax opent vurig in de 2de helft
In de 2e helft tapte Ajax uit een ander vaatje. De ploeg van Ten Hag was kort na rust al een aantal keer dicht bij de gelijkmaker. Blind was de 1e Ajacied die het doel onder vuur nam, maar zijn inzet ging net over.

Even later was het zijn collega achterin Perr Schuurs die het probeerde, maar ook zijn schot trof geen doel. De grootste mogelijkheid was voor Tadic. De aanvaller werd slim vrijgespeeld door Hakim Ziyech, maar ook de aanvoerder van de Amsterdammers kon de 1-1 niet forceren.

Overigens haalde de thuisploeg na een uur spelen opgelucht adem. De bezoekers leken op 0-2 te
komen via Oussama Idrissi, maar voorafgaand aan de treffer werd er hands gemaakt door Boadu. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük besloot na inmenging van de VAR om het doelpunt af te keuren.

AZ deelt genadeklap uit
De afgekeurde treffer mocht niet baten, want even later slaagde Idrissi er alsnog in om op het scorebord te komen. De aanvaller van AZ passeerde Onana met een subtiele lob, nadat hij vrij voor de goalie kon opduiken. Het bleek de genadeklap voor de thuisploeg. Ondanks pogingen van Tagliafico en Donny van de Beek kwam de zege van de bezoekers niet meer in gevaar.

Utrecht-uit voor de deur
Ajax is slaagde er dus niet in zich te kronen tot de winnaar van de 'Super Sunday'. Komende woensdag wacht opnieuw een cruciale ontmoeting voor de Amsterdammers. In de halve eindstrijd van de KNVB Beker gaat de ploeg van Ten Hag op bezoek bij FC Utrecht.