Ajax boekt zege zonder opsmuk tegen RKC
Datum: 17-02-2020  Bron: ajax.nl
Ajax heeft een degelijke 3-0-zege geboekt op hekkensluiter RKC Waalwijk. Dusan Tadic, Lassina Traoré en Klaas Jan Huntelaar scoorden de treffers.

Met Hakim Ziyech voor het eerst sinds 19 januari 2020 in de basis in een Eredivisie-duel trapte Ajax af tegen RKC Waalwijk. In de Johan Cruijff ArenA wilde de ploeg van trainer Erik ten Hag het gat met nummer 2 AZ vergroten naar 6 punten. De Alkmaarders verloren namelijk zaterdag tamelijk onverwacht bij FC Twente.

Strafschop betekent 1-0
Al in de 13e minuut leek die missie te slagen. Donny van de Beek ging in het strafschopgebied over het been bij Hans Mulder en scheidsrechter Dennis Higler legde de bal op de stip. Tadic schoot overtuigend de 1-0 binnen.

Laag tempo
Ajax bleef de bovenliggende partij, maar speelde in een te laag tempo waardoor de score niet verder opliep. Kansen daarop waren er wel geweest voor met name spits Traoré, die echter doelman Etienne Vaessen van RKC niet wist te passeren. De Waalwijkers deelden op hun beurt een paar speldenprikjes uit zonder dat Andre Onana ernstig in de problemen kwam. Zo bleef het tot rust 1-0 en had het publiek weliswaar iets meer gehoopt. Dat moest dan maar in de 2e helft gebeuren.

Wedstrijdritme Blind
Direct na de rust bracht Ten Hag Daley Blind voor Ziyech. Beide spelers hadden afgelopen woensdag hun rentree gemaakt in het bekerduel met Vitesse en bouwden deze wedstrijd tegen de hekkensluiter hun wedstrijdritme op. Donderdag wacht immers het Europese treffen met Getafe.

2-0 Traoré!
Ajax had nu minder tijd nodig voor een treffer dan in de 1e helft. Zeven minuten na het startschot voor het 2e bedrijf schoot Traoré raak na een prima voorzet van Van de Beek. Het bracht Ajax behalve wat lucht ook ietwat meer schwung.

Huntelaar gretig
In het laatste half uur mocht Klaas Jan Huntelaar zijn opwachting maken. De doelpuntenjager scoorde dit seizoen al 7 keer als invaller en was enkele minuten na zijn entree al dicht bij zijn 8e. Toen huppelde bal echter op de paal. Toch maakte hij in de 90e minuut alsnog zijn 8e als invaller en zijn 9e van het seizoen! Daarmee speelde hij Nikos Machlas uit de boeken als meestscorende invaller.

Zo kreeg Ajax een prima zege: 3 doelpunten, geen tegengoals, geen blessuregevallen en geen overmatige inspanning. Een prima opmaat voor het midweekse duel in de Europa League met Getafe in Madrid.