Ajax op de pijnbank in Groningen
Datum: 26-01-2020  Bron: ajax.nl
Ajax heeft het 1e uitduel van 2020 met 2-1 verloren. Bij FC Groningen scoorde Donny van de Beek nog wel de aansluitingstreffer, maar verder kwamen de Amsterdammers niet.

Gelijk in het 1e uitduel van 2020 moest Ajax vooraf een flinke teleurstelling slikken. Andre Onana was met schouderklachten in Amsterdam achtergebleven en Bruno Varela nam net als woensdag tegen Spakenburg de honneurs waar.

Met de absentie van Daley Blind, Hakim Ziyech en David Neres was er nu in elke linie een sterkhouder afwezig. Het bleek in elk geval in Groningen teveel van het goede, want Ajax - dat veel te laat op gang kwam tegen een goed Groningen - verloor.

Basisplaats De Jong
Siem de Jong mocht na zijn midweekse hattrick weer op een basisplaats rekenen en ook Ryan Gravenberch startte. Dat ging ten koste van Carel Eiting die met een reserverol genoegen moest nemen en pas het laatste halfuur mocht invallen. Toen stond Ajax al met 2-0 achter.

Sierhuis zet Ajax op achterstand
Want hoewel Ajax direct het initiatief had genomen in het Noorden kreeg de ploeg van Erik ten Hag in de 16e minuut het deksel op de neus. Een inspeelpass van oud-Ajacied Django Warmerdam leek een prooi voor Varela. Die werd echter afgetroefd door Ajax-huurling Kaj Sierhuis die met een gelukje de bal over de doellijn zag huppelen voor de 1-0. Een flink aantal minuten later won Varela wel het duel met Sierhuis waardoor de achterstand – vooralsnog - niet verder opliep.

Kans Babel
Ajax had in de eerste helft nog een eigenlijk niet te missen kans op de gelijkmaker. In de 37e minuut maaide Babel echter volledig over de voorzet van Sergiño Dest heen.

Wederom grote pech Ajax
In de tweede helft ongeveer van hetzelfde laken een pak. Ajax had balbezit maar het was weer de thuisploeg die scoorde. Een puntertje van Ramon Lundqvist veranderde via de voet van Lisandro Martínez van richting: 2-0. Het zat Ajax bepaald niet mee in Groningen…

Aansluitingstreffer Van de Beek
Tot de 72e minuut. Martinez kreeg de bal via een scheidsrechtersbal van Manschot, passte goed in en Van de Beek haalde hard uit: 2-1. Ajax leek de goede weg te zijn ingeslagen en joeg in de slotfase met Klaas Jan Huntelaar voor Martínez op de gelijkmaker. Die kwam er echter niet.

Ajax verloor en zag daardoor AZ tot 3 punten naderen. Volgende week komt PSV naar de al uitverkochte Johan Cruijff ArenA.