Ajax - Spakenburg: hattrick De Jong, dubbelslag Traoré en droomdebuut Ünüvar
Datum: 23-01-2020  Bron: ajax.nl
Ajax heeft woensdagavond ten koste van Spakenburg de kwartfinales van het toernooi om de KNVB Beker bereikt. De tweededivisionist werd met 7-0 verslagen. Siem de Jong zette Ajax in de 1e helft op het juiste spoor met een hattrick. Vervolgens waren Lassina Traoré (2), Dusan Tadic en Naci Ünüvar trefzeker.

De meeste opwinding werd in een goed gevulde Johan Cruijff ArenA veroorzaakt door het 16-jarige talent. Ünüvar werd tijdens zijn warming up al luid toegezongen en kreeg bij zijn invalbeurt een staande ovatie. Hij meldde zich aan de linkerflank en speelde frivool; combineren, acties maken, zoekend naar de ruimte. Ünüvar kreeg een kleine 10 minuten voor tijd een levensgrote kans om te scoren, maar gleed op het moment suprême uit.

Slotakkoord Ünüvar
Zijn moment kwam alsnog, nadat de jongeling een penalty versierde. Ünüvar mocht zelf plaats nemen achter de bal en faalde niet. De kleine technicus schoot de bal koeltjes in de hoek en bepaalde de eindstand op 7-0. Een debuut om van te dromen.

De ervaren De Jong had Ajax eerder in de wedstrijd met 3 goals naar een comfortabele ruststand geleid. De routinier maakte een loepzuivere hattrick. Hij scoorde in één helft met zijn hoofd, linker- én rechterbeen. Spakenburg hield ruim een kwartier knap stand, maar na de openingstreffer van de middenvelder na 18 minuten, was het verzet van de amateurs gebroken.

Dubbelslag Traoré
In de 2e helft vielen de goals sneller. Traoré, die een sterke wedstrijd speelde, zorgde 7 minuten na de hervatting voor de 4-0 op aangeven van Ryan Babel. De jonge Burkinees knalde niet veel later ook de 5-0 binnen na een fijn balletje van Carel Eiting, die tevens zijn stempel drukte. Eiting was de regisseur op het middenveld.

Tadic pikte ook nog zijn doelpuntje mee, vlak voordat hij gewisseld werd. Traoré leverde dit keer de assist. Na de 6-0 voerde Erik ten Hag een dubbele wissel door en in de slotfase kwam Ünüvar dus nog. Goed uitgespeelde aanvallen, 7 doelpunten en een piepjonge debutant bleken de ingrediënten voor een succesvolle bekeravond. De volgende horde is Vitesse, dat met 0-2 bij Heracles won.

Zondag wacht voor Ajax de volgende wedstrijd in de Eredivisie, in en tegen FC Groningen.