Mix van vers bloed en routine zorgt voor mooie zege op ADO
Datum: 23-12-2019  Bron: ajax.nl
Ajax heeft het recordjaar 2019 afgesloten met een daverende 6-1-overwinning op ADO Den Haag. Daarmee is het team van Erik ten Hag winterkampioen en heeft het 3 punten voorsprong op achtervolger AZ.

3 spelers maken basisdebuut Eredivisie
Met Lassina Traoré, Jurgen Ekkelenkamp én Ryan Gravenberch in de basis van Ajax 1 verliep het laatste duel van 2019 crescendo bij Ajax. De jonge gasten plooiden zich rimpelloos in het elftal van Erik ten Hag en voetbalden zich in de eerste 45 minuten naar een zorgeloze 4-0-voorsprong.

Hakim Ziyech nam tussen de jonkies het voortouw. Hij wees Ajax en zijn ploeggenoten de weg naar de voorsprong door in de 15e minuut op de rand van het strafschopgebied de 1-0 binnen te draaien. De Marokkaans international slingerde 8 minuten later de bal voor waar Donny van de Beek alle ruimte kreeg om de 2-0 achter doelman Luuk Koopmans te schieten.

Het goede voorbeeld van de routiniers gaf de youngsters nog meer moed ook hun geluk te beproeven. Ekkelenkamp werkte een voorzet van Nico Tagliafico binnen en een minuut later zag ook Gravenberch zich terug op het scorebord. De jongste Ajax-debutant ooit slalomde zich langs 3 ADO-spelers en tikte de bal slim tussen de paal en de keeper: 4-0. Zo stond er een zeer comfortabele voorsprong op het scorebord.

Ajax walst naar ruime voorsprong
In de tweede helft keerde Hakim Ziyech niet terug op het veld. Voor hem kwam Noa Lang. Aan de dadendrang van Ajax veranderde niets. In de 49e minuut stond doelpunt nummer 5 al op het bord. Dusan Tadic gaf de bal mee aan Traoré en vanaf de achterlijn trok de Burkinees terug op de Serviër die lekker binnenknalde: 5-0. Deze connectie werkte vandaag top. Want bij de 6-0 gaf Tadic voor en kopte Traoré raak!

Sontje Hansen
Toen Sontje Hansen met nog ongeveer een kwartier op de klok ook nog mocht invallen, wilde het publiek nog maar 1 ding: Sontje op het scorebord. De 17-jarige kreeg elk bijval bij elk balcontact en was in de 83e minuut dicht bij zijn goal. Die kwam er niet. Geel kreeg hij wel toen hij Erik Falkenburg achteruit trok bij iets wat een veelbelovende ADO-aanval had kunnen worden.

In de slotminuut deed ADO nog iets terug toen Lisandro Martínez aanvaller Crysencio Summerville onderuit kegelde in het strafschopgebied. John Goossens schoot de clean sheet van Andre Onana aan gort: 6-1.

Niet lang daarna was het af. Ajax staat door de nederlaag van AZ eerder dit weekend weer alleen kop met 3 punten voorsprong op de Alkmaarders. Tijd voor de winterstop en op naar 2020!