Ajax na verlies tegen Valencia verder in Europa League
Datum: 10-12-2019  Bron: ajax.nl
Tien punten en dan níet doorgaan in de UEFA Champions League. Het zal weinig zijn gebeurd in het Europese hoofdtoernooi, maar het overkwam Ajax dinsdagavond in groep H. Eén punt was er nodig, maar tegen Valencia lukte het niet. De Spanjaarden wonnen, waardoor Ajax verder moet in de Europa League.

In de Johan Cruijff ArenA ontspon zich een zenuwachtige wedstrijd tussen Ajax en Valencia, waarbij oud-Ajacied Jasper Cillessen ontbrak. Ajax, koploper in de spannende groep H, had aanvankelijk het optische overwicht. Daar kwam echter - op pogingen van Donny van de Beek en Hakim Ziyech na - weinig dreiging uit. Valencia oogde nóg wat nerveuzer dan Ajax, maar kwam in de 25e minuut wel aan de leiding. Joël Veltman hief buitenspel voor Rodrigo op waardoor de Spaanse Braziliaan eenvoudig 0-1 op het scorebord zette.

Allerminst soepel
Toen ook Chelsea in de loeispannende groep een voorsprong nam tegen het reeds uitgeschakelde Lille wist Ajax helemaal wat het te doen stond. Er moest immers een gelijkspel uit het vuur worden gesleept om op het hoogste Europese niveau actief te blijven. Maar het liep allerminst soepel bij de Amsterdammers. Waar in vorige Champions League-duels de magische combinaties aaneen werden geregen, daar verzandden de acties in dit laatste groepsduel.

Kans Van de Beek
Net voor rust leek de gelijkmaker er te komen. Ziyech gaf voor en Van de Beek verlengde het met acrobatiek bijna tot een doelpunt. Helaas voorkwam Gayà met een karatetrap-achtige redding de 1-1. Nee, het ging nog allerminst naar wens bij de ploeg van Erik ten Hag dat in de tweede helft echt anders moest gaan acteren om resultaat te boeken.

Sneller en beter Ajax
Na rust keerde Edson Álvarez, belast met een gele kaart, niet terug in het veld. Sergiño Dest was zijn vervanger waardoor Mazraoui naar het middenveld verkaste. Ajax ging sneller spelen, zag de noodzaak uiteraard in dat er minstens gescoord móest worden. De aanvallen werden vloeiender, de Spaanse verdediging werd vaker uiteen gespeeld en in de 67e minuut leek de gelijkmaker te vallen. Ziyech schoot echter in kansrijke positie naast en korte tijd later was Noa Lang dicht bij een treffer.

Druk opgevoerd
De thuisploeg voerde de druk op, omsingelde Valencia dat er nauwelijks nog uitkwam. En met Klaas Jan Huntelaar voor Noa Lang hoopten alle Ajacieden op nóg meer vuur bij de Amsterdammers. Maar het feit dat het allemaal niet ging zoals gewenst, trok een flinke wissel op de Ajacieden die zich steeds geïrriteerder gingen gedragen. Onder andere Andre Onana kreeg geel, wat hem op een schorsing komt te staan.

In de laatste minuten maakte ook Siem de Jong zijn entree en hij was direct daarna dicht bij de 1-1, maar de keeper redde nipt. Ook Ziyech vond de keeper op zijn pad. Nee, het was niet de avond van de Ajacieden die met 10 punten toch nog zijn veroordeeld tot de Europa League. Chelsea en Valencia gaan door in de Champions League.
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Van t Schip: Henderson is er de komende drie wedstrijden niet bij
Brobbey haakt geblesseerd af voor Oranje
Kroes begonnen als algemeen directeur bij Ajax
Gözübüyük scheidsrechter bij Sparta - Ajax
Balende Akpom: Heel frustrerend

Volgende wedstrijd

PEC Zwolle  VS  Ajax

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20