Ajax zet in Lille grote stap naar CL-overwintering
Datum: 27-11-2019  Bron: ajax.nl
Ajax heeft zichzelf woensdagavond een goede dienst bewezen in poule H van de UEFA Champions League. Het team van coach Erik ten Hag was in Stade Pierre-Mauroy met 0-2 te sterk voor hekkensluiter Lille. Hakim Ziyech was de grote man met een goal en een assist.

De laatste weken zo bejubelde tandem Ziyech-Promes sloeg ook in Frankrijk genadeloos toe. In de 59e minuut slingerde eerstgenoemde de bal met veel gevoel richting Promes, die zijn voet er alleen nog maar tegenaan hoefde te zetten om de marge te verdubbelen. Eerder deze maand was dit recept al zichtbaar tegen PEC Zwolle, Chelsea en Heracles Almelo (2 x).

Spel golft op en neer
De score was in de eerste helft al geopend door Ziyech zelf. Hij had nog geen 2 minuten nodig om het uitvak in Stade Pierre-Mauroy in extase te brengen met een bekeken schuiver op aangeven van captain Dusan Tadic. Na de openingstreffer golfde het spel op en neer. Zo zag Tadic zijn schot met rechts gekeerd worden door Lille-keeper Mike Maignan en hielp Jonathan Bamba een razendsnelle counter van de opportunistisch spelende Fransen om zeep.

Zakaria Labyad, die zijn basisdebuut in de Champions League maakte, kwam op slag van rust aangeslagen uit een duel en moest zich laten vervangen. Ten Hag bracht Noa Lang, die in het thuisduel met de Fransen debuteerde in de Champions League, binnen de lijnen.

Ziyech erg populair in Lille
Kort na de hervatting kreeg Ajax weer een grote kans. Na een goede aanval werd Promes bereikt, maar de clubtopscorer zag zijn schot gekraakt worden. In de 59e minuut was het dus wel opnieuw raak voor de Amsterdammers via de Ziyech/Promes-combinatie. Ziyech kon op veel steun rekenen in Lille. Zijn naam werd geregeld gescandeerd, door de aanwezige Ajacieden, maar ook zeker door (een deel van) het Franse publiek. Er kwam zelfs een piepjonge fan het veld op om hem te omhelsen: verboden natuurlijk, maar Ziyech zag er alleen maar het mooie van in en beloofde hem zijn shirt.

De bezoekers kwamen in het restant van de wedstrijd amper nog in de problemen. Er waren zelfs kansen op de 0-3. Zo werd een doelpunt van Ziyech afgekeurd wegens hands en raakte Donny van de Beek het aluminium. Ook Lille kreeg nog een grote mogelijkheid, maar Andre Onana hield zijn doel schoon. Door de 0-2-zege gaat Ajax nu alleen aan kop in poule H met 10 punten uit 5 duels.

Dinsdag 10 december komt Valencia op bezoek in Amsterdam. Ajax heeft aan een gelijkspel genoeg om zich te verzekeren van overwintering in de Champions League. Maar eerst wachten de Amsterdammers competitieduels met FC Twente en Willem II.

NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Functiewijziging Alex Kroes
Rensch: Het was niet goed genoeg
Van t Schip: Kan uiteraard niet leven met een punt
Van t Schip over fitheid, speelwijze en Excelsior-thuis
Van t Schip: Goed moment om fans extra te bedanken

Volgende wedstrijd

FC Volendam  VS  Ajax

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20