Ajax maakt het zichzelf nog even lastig in Zwolle
Datum: 04-11-2019  Bron: ajax.nl
Ajax heeft vrijdagavond met enige moeite van PEC Zwolle gewonnen in de Eredivisie. In het MAC³PARK stadion werd het 2-4. Quincy Promes scoorde eerst 2 keer. David Neres maakte de andere Amsterdamse treffers.

Met de overwinning in het MAC³PARK stadion heeft Ajax in ieder geval voor 1 dag een gat geslagen van 9 punten in de Eredivisie. Concurrenten PSV en AZ komen zaterdag in actie. Vitesse volgt zondag.

Ajax begon fantastisch aan de wedstrijd. Al na een paar minuten stoomde Hakim Ziyech vanaf links het strafschopgebied in en zette hard voor. Helaas kon geen Ajacied de bal binnentikken.

Vlak na de 1e echte kans van de wedstrijd schoot Ajax wél raak. Donny van de Beek speelde op randje 16 Mazraoui in, die op rechts vrij was gekomen. Zijn voorzet werd niet goed verwerkt door Zwolle-keeper Xavier Mous. Promes kon daardoor de rebound binnenschieten en maakte alweer z'n 7e goal van het nog jonge eredivisieseizoen en Ajax eerste treffer van de wedstrijd.

Nog geen 5 minuten later liet Promes de 500 meegereisde Ajax-fans opnieuw juichen. Na een loepzuivere voorzet van Ziyech kopte de aanvaller de 0-2 winnen. De honger was daarna niet gestild bij de Ajacieden. De Amsterdammers bleven flink druk zetten op PEC Zwolle en kwamen veelvuldig in balbezit.

VAR checkt 3e treffer
Ook de 0-3 viel na een soepele aanval van Ajax over meerdere schijven. Weer was het Ziyech die een loopactie van Neres goed inschatte. Nadat de Braziliaan de bal had gecontroleerd en over doelman Mous wipte, kon hij de bal in 2 instanties in het doel werken.

Pas na 25 minuten spelen kon PEC Zwolle de 1e kans noteren van de wedstrijd. Dat werd gelijk een vrij grote. Reza Ghoochannejhad kopte van een meter of 5 vrijstaand richting de Ajax-goal. Onana stond op zijn post en met een katachtige reflectie en een beetje hulp van een Ajacied op de lijn voorkwam hij een treffer.

Tegentreffer
Voor rust moest Ajax eerst een dompertje verwerken door de vroege wissel van Lisandro Martínez. Hij kreeg al vroeg in de wedstrijd een tik van Gustavo Hamer, die daar ook een gele kaart voor kreeg. Diezelfde Hamer maakte 10 minuten voor rust de 1-3. Hij onderschepte een breedtepass van Edson Álvarez, die binnen de lijnen kwam voor Martínez. Oog in oog met Onana faalde hij niet.

Met de tegentreffer van Hamer begon de thuisploeg wat energieker te voetballen. Ajax bleef wel de controle houden over de wedstrijd en ging met een 1-3-voorsprong rusten.

In de tweede helft bleef Ajax opnieuw drukken op de goal van Mous. Dusan Tadic kwam een teenlengte te kort om de 1-4 te maken na een voorzet van Mazraoui. Via Mustafa Saymak kreeg PEC Zwolle ook een kans om de 2-3 te maken in de 1e fase na rust. Zijn schot spatte uiteen op de vuisten van Onana.

Het was de 1e kans van Saymak, die daarna in een korte periode de wedstrijd naar zich toetrok. Eerst miste hij nog in de korte hoek voor de Zwollenaren, nadat hij bij de tweede paal vrij was gekomen. Even later maakte hij alsnog de 2-3.

Buitenspel, geen 3-3
Ajax wankelde. Alvarez moest zich laten wisselen, nadat zijn lip open lag na een duel met Saymak. PEC Zwolle leek op 3-3 te komen toen Van Crooy de opnieuw de vrijstaande Saymak vond. De middenvelder leek het duel volledig op z'n kop te zetten met zijn gelijkmaker. De grensrechter had alleen al gezien dat Van Crooy buitenspel stond aan het begin van de aanval.

Met nog zo'n 20 minuten op de klok kreeg Ajax opnieuw een domper te verwerken toen ook Van de Beek noodgedwongen naar de kant moest. Razvan Marin viel voor hem in. Pas in de absolute slotfase stelde Ajax de overwinning echt veilig. Weer was het Ziyech die Neres vrij zag staan. Van een meter of 5 kon hij de bal in een leeg doel schuiven: 2-4.