Ajax verliest ongeslagen status door late tegengoal van Chelsea
Datum: 23-10-2019  Bron: ajax.nl
Ajax is zijn ongeslagen status dit seizoen (en dus ook in de UEFA Champions League) kwijt. De Ajacieden verloren woensdagavond in de Johan Cruijff ArenA met 0-1 van Chelsea. Het duel leek lange tijd op een doelpuntloos gelijkspel af te stevenen, maar 4 minuten voor tijd besliste Michy Batshuayi anders..

Door de nederlaag achterhaalde Chelsea Ajax qua punten. Beide clubs hebben er nu 6. Valencia kan later vanavond ook op dit totaal komen, als gewonnen wordt van het nog puntloze Lille.

Erik ten Hag had ten opzichte van de overwinning bij RKC 2 wijzingen in zijn basiself doorgevoerd. Nico Tagliafico (in Waalwijk geschorst) en Edson Álvarez kregen een uitverkiezing om te spelen. Dat ging ten koste van Noussair Mazraoui en Klaas Jan Huntelaar. Captain Dusan Tadic nam - zoals vaker in Europese duels – de rol van valse spits in.

Fel begin van Ajax
Ajax opende de wedstrijd fel en kreeg via Donny van de Beek direct een goede kans. De middenvelder zag zijn inzet geblokt worden. Even later kon Joël Veltman met de bal aan zijn voet ruim 30 meter oversteken. De verdediger besloot het van afstand te proberen. Wat volgde was geen onaardige poging, maar het was niet genoeg om doelman Kepa te verontrusten.

De ploeg van Ten Hag kon het sterke begin niet vasthouden. Naarmate de eerste helft vorderde, werd het spel van de Ajacieden slordiger en kreeg Chelsea meer grip op de wedstrijd. Steeds over links stichtten de Engelsen veel gevaar. In de 15e minuut dwing Mason Mount doelman Andre Onana tot een uiterste krachtsinspanning. Van een vergelijkbare plek kreeg ook Hudson Odoi een goede kans, maar hij schoot onrustig naast.

VAR steekt stokje voor goal Promes
Tien minuten voor rust leek Ajax uit het niets op voorsprong te komen. Een van richting veranderde (indraaiende) voorzet van Hakim Ziyech belandde precies in de loop van Quincy Promes. De in vorm verkerende Amsterdammer schoof in een leeg doel binnen en liet de ArenA ontploffen. Helaas ging het feestje niet door. Na het raadplegen van de VAR werd de goal afgekeurd. Promes bleek een teenlengte buitenspel te staan.

In het tweede bedrijf was de 1e grote kans ook voor Ajax. Uit een corner vanaf rechts kopte Álvarez voortreffelijk diagonaal binnen. De inzet spatte echter uiteen op de paal. Luttele seconden later belandde een afstandsschot van Daley Blind in de handen van doelman Kepa.

Een kwarter voor tijd voerde Ten Hag zijn 1e wissel door. David Neres kwam in de ploeg voor Promes. Even daarvoor had iedereen met een Ajax-hart opgelucht adem gehaald toen Batshuayi opeens vrij voor Onana verscheen. De Belg schoot hoog over. Een eventuele treffer had overigens geen doorgang gevonden, want Batshuayi stond buitenspel.

Hinken op 2 gedachten
Zo sleepte de wedstrijd zich uiteindelijk zonder heel veel grote kansen naar het einde. Ajax leek ook een beetje op 2 gedachten te hinken: het punt koesteren en daarmee Chelsea op 3 punten houden? Of voor de winst gaan en daarmee het risico in een counter te lopen?

Het werd uiteindelijk helaas het laatste. Een voorzet vanaf links belandde bij Batshuayi, die via de onderkant van de lat raak schoot: 0-1. Ten Hag probeerde het tij nog te keren met een dubbele wissel - Klaas Jan Huntelaar en Siem de Jong werden ingebracht - maar slaagde niet in die opzet. Daarmee werd de 1e seizoensnederlaag voor Ajax een feit.