Ajax sluit 1e blok met goed gevoel af
Datum: 01-09-2019  Bron: ajax.nl
Ajax heeft na een stroperige start toch een eenvoudige middag in Rotterdam beleefd. De Amsterdammers wonnen met 1-4 dankzij goals van Quincy Promes, Hakim Ziyech (2x) en Dusan Tadic (strafschop) van Sparta. Zo gaat Ajax met een goed gevoel de interlandperiode in.

Na de plaatsing voor de groepsfase van de UEFA Champions League, moest Ajax de focus weer op de Eredivisie leggen. Tegen het verrassende Sparta (8 punten uit 4 duels) koos Erik ten Hag voor Quincy Promes voorin, waardoor Klaas Jan Huntelaar vanaf de bank moest toekijken. Sergiño Dest mocht blijven staan op de rechtsbackpositie en dat kostte Noussair Mazraoui zijn plekje.

Promes opent score!
Ajax had het 24 minuten lastig met Sparta, dat veel dreigender was dan de Amsterdammers. Maar nadat Hakim Ziyech een kopbal van Jurgen Mattheij van de doellijn redde, kwam Ajax in de aanval erop toch op voorsprong. Lisandro Martínez gaf de bal op maat aan Quincy Promes die netjes in de lange hoek binnenschoof, 0-1!

Ziyech met de 0-2
Het begon steeds beter te lopen bij de landskampioen en zes minuten na de openingstreffer verdubbelde Ajax de marge. Sparta leek aangeslagen na de openingsgoal van Ajax en 'vergat' Hakim Ziyech te verdedigen. Die stond vrij nadat Dusan Tadic zich door de Sparta-defensie had gewerkt en kon simpel de 0-2 binnenwerken. Bij rust had de voorsprong wel groter kunnen zijn, maar Ajax profiteerde niet van de ruimte die de ploeg van trainer Henk Fräser weggaf.

VAR -> strafschop -> 0-3
In de tweede helft haalde Ten Hag na 10 minuten Neres naar de kant ten faveure van Klaas Jan Huntelaar en 3 minuten later kreeg Ajax na ingrijpen van de VAR een strafschop. Dirk Abels had hands gemaakt zag Kamphuis op het scherm aan de kant. Tadic ontfermde zich uiteraard weer over dit buitenkansje en schoot feilloos raak: 0-3. Na exact een uur spelen kwam Ajax op 0-4. Tadic gaf voor en Ziyech mikte simpel raak: 0-4.

Eretreffer Sparta
Hoewel Ajax heer en meester was, speelde het bij vlagen laconiek. Zo ook in de 75e minuut, waardoor Sparta na slordigheden bij Ajax naar voren kon. Halil Dervisoglu tikte na de vlijmscherpe counter de 1-4 binnen.

Verder kwam Sparta niet. Ajax boekte een keurige overwinning en sloot zo het 1e blok, zoals Ten Hag de fase tot de transferdeadline en interlandperiode noemde, prima af. De Amsterdammers hervatten op zaterdag 14 september (18:30 uur !) de competitie met een thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen.