Eerste competitieduel in ArenA eindigt in Ajax-feestje
Datum: 11-08-2019  Bron: ajax.nl
Ajax kende een onbezorgde wedstrijd richting het belangrijke Champions League-duel met PAOK. In de Johan Cruijff Arena werd FC Emmen met 5-0 weggespeeld. Doelpunten van Donny van de Beek, Hakim Ziyech, Klaas Jan Huntelaar (2x) en Dusan Tadic zorgden voor gejuich op de tribunes. Daarnaast evenaarde Tadic een record uit 1994 en behaalde Huntelaar een mooie mijlpaal!

Ruim 50.000 fans maakten vanavond hun rentree in de eredivisie, tijdens de 1e competitiewedstrijd op Amsterdamse bodem. De laatste 2 jaar slaagde Ajax er niet in om deze succesvol af te ronden (Roda JC 2-2, Heracles 1-1). De ploeg van Erik ten Hag wist dat het dit jaar beter moest en slaagde daar met vlag en wimpel in.

Recordevenaring Tadic
Voor de trefzekere Tadic was het een bijzonder optreden. De kersverse aanvoerder van Ajax wist in 11 opeenvolgende thuisduels te scoren, waarmee hij het eredivisie-record van Jari Litmanen uit 1994 evenaarde.

Flitsende start
Ten Hag voerde 2 wijzigingen door ten opzichte van de remise tegen PAOK (2-2): Kasper Dolberg en Perr Schuurs moesten plaatsmaken voor Razvan Marin en David Neres. Laatstgenoemde begon dit seizoen voor het eerst in de basis en liet zich direct gelden.

Al na 40 seconden raakte de vleugelaanvaller de paal na een mooie aanval via Ziyech en Tadic. De Emmenaren waren gewaarschuwd. Na 6 minuten was de Braziliaan weer dichtbij de openingstreffer. Een steekpass van Ziyech zette Neres 1-op-1 met doelman Telgenkamp, die goed uitkwam.

1-0 Donny!
Even was het rustig voor het doel van Emmen. Maar dat veranderde toen Van de Beek in de 26e minuut een puike hakbal op Neres gaf, die op zijn beurt Ziyech vond. De Marokkaan mikte de bal net naast het doel. Eén minuut later was het wel raak. Van de Beek werd goed vrijgespeeld en schoof de bal keurig in het net: 1-0!

Sterk tweede bedrijf
Na rust nam Ajax direct de touwtjes weer in handen en werd de score verdubbeld. Een prachtige aanval over meerdere assen werd door Ziyech binnengeschoten. Vervolgens kwam Ajax in de 66e minuut op een 3-0-voorsprong: Invaller Quincy Promes raakte eerst de paal, maar Tadic kon eenvoudig in een leeg doel binnentikken. Hiermee was de recordevenaring voor de aanvoerder een feit: scoren in 11 opeenvolgende thuisduels!

In de laatste 10 minuten was invaller Huntelaar 2 keer trefzeker, waarmee hij de eindstand op het scorebord zette: 5-0! Het was voor de goaltjesdief zijn 350ste en 351ste doelpunt in zijn clubcarrière. Maar het belangrijkste: Ajax kende een uitstekende generale in aanloop naar de belangrijke Champions League-voorronde tegen PAOK. De ploegen trappen dinsdag om 20:30 uur af in de Johan Cruijff ArenA.