Ajax en seizoensopening: laatste jaren geen gelukkig huwelijk
Datum: 03-08-2019  Bron: ajax.nl
Ajax is er voor het 3e jaar op rij niet in geslaagd de openingswedstrijd van het nieuwe Eredivisie-seizoen te winnen. Nadat Heracles tweemaal op rij spelbreker was, slaagde Vitesse er nu in Ajax direct punten af te snoepen (2-2).

Ajax wist in het GelreDome nog wel tweemaal een achterstand weg te poetsen, via Donny van de Beek en Dusan Tadic, maar genoeg voor de zege bleek het niet. In de slotfase kreeg oud-Ajacied Riechedly Bazoer – doelpuntenmaker voor Vitesse – nog rood. Het numerieke overtal kon door Ajax niet worden uitgebuit.

Hakim Ziyech en Nico Tagliafico kregen in Arnhem hun 1e basisplek van het seizoen. De internationals van Marokko en Argentinie keerden vanwege deelnames aan de Afrika Cup en Copa América later terug in Amsterdam en stonden daardoor niet aan het vertrek in de Johan Cruijff Schaal tegen PSV (2-0). Hun terugkeer ging ten koste van Quincy Promes en Sergino Dest.

Ongelukkige tegentreffer
Ajax startte wat stroperig en kwam via een ongelukkig moment al vroeg op achterstand. Een schot van Bero werd door Perr Schuurs van richting veranderd, waardoor de bal achter Andre Onana in het Ajax-doel caramboleerde.

Na een minuut of 25 rechtten de Ajacieden de rug. De gelijkmaker van Donny van de Beek was het gevolg van een goede Amsterdamse fase. Hakim Ziyech bediende de aanvallende middenvelder die nu wel de trekker overhaalde. Eerder in de wedstrijd had Van de Beek nog wat kansen laten liggen. Verder raakte Daley Blind nog de lat.

In het tweede bedrijf startte Ajax matig en daarvoor kreeg het de rekening gepresenteerd. Uitgerekend Bazoer schoot de Arnhemmers in de 55e minuut van afstand opnieuw op voorsprong.

Enorme kansen op de gelijkmaker gemist
Een minuut later was Ajax direct dichtbij de 2-1, maar op vrij merkwaardige wijze bleef die uit. Eerst kreeg Ziyech van dichtbij de mogelijheid, maar hij stuitte op Pasveer. De rebound leverde een misschien nog wel grotere kans op, maar Razvan Marin mikte voor een bijna leeg doel over.

Ajax voerde vervolgens de druk richting Vitesse op en kreeg loon naar werken. Tadic haalde op heerlijke wijze de trekker over. De captain van Ajax deed randje buitenspel, maar na het raadplegen van de VAR werd de goal 'gewoon' goedgekeurd. Een opsteker voor de Ajacieden.

Ajax had het momentum en wenste erop en erover te gaan. Dat lukte helaas niet, ondanks het wegzenden van Bazoer en een flink slotoffensief. Het was misschien wel het verhaal van de wedstrijd. Ajax had genoeg kansen, maar een verschil kon er niet worden gemaakt.