Ajax sleept in Londen knappe zege over de finish
Datum: 30-04-2019  Bron: ajax.nl
Het gevoel achteraf was misschien toch wat dubbel. In een fantastisch 1e half uur had Ajax via Donny van de Beek de leiding genomen in de halve finale van de UEFA Champions League tegen Tottenham Hotspur, maar daarna had de ploeg van Erik ten Hag het lastig tegen de fysiek sterke thuisploeg. Kansjes op de 0-2 kwamen er ook, maar de 0-1 bleef op het bord. Volgende week de beslissing!

De geluiden vooraf aan de 1e wedstrijd in de halve finale van de UEFA Champions League waren positief. Want als Ajax zowel Real Madrid als Juventus op de knieën kreeg, dan moest het tegen Tottenham Hotspur toch ook wel lukken? Maar schuilde daar juist niet het gevaar? Want op papier is de ploeg van trainer Mauricio Pochettino misschien niet van het kaliber als de vorige 2 tegenstanders van Ajax, de Engelsen schakelden wel onder andere Borussia Dortmund en Manchester City uit.

Geen Nous, wel Joël en Nico
In het schitterende nieuwe stadion van Tottenham Hotspur koos trainer Erik ten Hag voor Joël Veltman als rechtsback, boven Noussair Mazraoui. Voor de Marokkaan was er derhalve geen plaats in de basiself omdat ten opzichte van het uitduel in Turijn Nico Tagliafico terugkeerde na een schorsing.

De uitgoal is er al vroeg!
Ajax begon zoals we ze deze hele Europese campagne al hebben zien spelen: dominant, zelfverzekerd en aanvallend. Voordat de Spurs tot een knappe aanval waren gekomen, had Ajax al de leiding genomen. Hakim Ziyech prikte in de 15e minuut de bal uitstekend op Donny van de Beek die plots oog-in-oog met Hugo Lloris stond. Een koud kunstje voor de Ajacied om de keeper te passeren: 0-1!

Grote kans op 0-2
Tien minuten later had een betere keuze van Van de Beek wellicht de 0-2 betekend. Hij koos voor een doelpoging waar terugleggen op David Neres misschien een betere optie was geweest. Daarna was het vuur een beetje uit het spel van Ajax. En toen ging het licht uit bij Jan Vertonghen. De oud-Ajacied moest na een harde botsing met een andere oud-Ajacied, Toby Alderweireld, crocky het veld verlaten. Met Moussa Sissoko als vervanger, lukte het Ajax niet meer de dominantie terug te krijgen. In de slotfase van de eerste helft drong Tottenham Ajax terug, maar de gelijkmaker zat er (vooralsnog) niet in.

Met schrik vrij
In de tweede helft begon de thuisploeg sterk. Fernando Llorente kapte in de 1e minuut na rust iedereen in het strafschopgebied uit, maar Ajax kwam met de schrik vrij. Tottenham Hotspur heerste, was ijzersterk in de lucht bij spelhervattingen en de ploeg van Ten Hag dook sporadisch op voor Lloris. Dat gebeurde een paar keer en het werd gelijk levensgevaarlijk. Een schot van Tagliafico vloog net naast en Neres leek de 0-2 op zijn voet te hebben, maar de paal voorkwam die comfortabele en zo gewenste ruimere voorsprong.

Ondertussen bleef Spurs drukken om toch die gelijkmaker op het bord te krijgen. Dat lukte niet. Ajax keert met een kleine, maar uitstekende 0-1-zege terug naar Amsterdam. Volgende week woensdag gaan we verder. Dan thuis in de Johan Cruijff ArenA.