Ajax verslaat Vitesse en breekt doelpuntenrecord
Datum: 23-04-2019  Bron: ajax.nl
Ajax heeft de thuiswedstrijd tegen Vitesse met 4-2 gewonnen. Hakim Ziyech, Dusan Tadic (2x) en Matthijs de Ligt maakten de goals. De ploeg van Erik ten Hag is weer een stapje dichterbij de landstitel én brak ook nog een heel mooi record.

Dankzij de 4 goals staat de seizoensproductie van Ajax nu op 160 treffers. Nooit eerder slaagde er een Nederlandse club in zoveel te scoren in 1 seizoen. AZ kwam in seizoen 1980-1981 tot 158 goals en was daarmee 38 jaar recordhouder.

De treffer waarmee AZ uit de boeken werd gespeeld (de 3-0, de 159e) werd gemaakt door Matthijs de Ligt. Mooi voor de jonge aanvoerder, maar ongetwijfeld is hij nog blijer met de overwinning. De voorsprong op PSV is nu weer 3 punten. De titelconcurrent uit Eindhoven komt donderdagavond in actie, op bezoek bij Willem II, en moet dan weer proberen de stand gelijk te trekken.

Kasper Dolberg in de basis
Ten Hag had zijn basiselftal op 1 plek gewijzigd ten opzichte van de uitwedstrijd tegen FC Groningen. David Neres begon op de bank en werd vervangen door Kasper Dolberg. Klaas Jan Huntelaar was door zijn rode kaart geschorst, waardoor Lassina Traoré voor het eerst op de bank mocht plaatsnemen. Net als zaterdag was Noussair Mazraoui nog niet van de partij vanwege een blessure.

Fel begin
Ajax begon sterk aan het duel en dat resulteerde in de 3e minuut al in een grote kans voor Donny van de Beek. De middenvelder kreeg een strakke voorzet van Dusan Tadic en kon vrij inschieten vanaf 11 meter. Van de Beek raakte de bal verkeerd, waardoor zijn poging naast het doel eindigde.

Het team van Erik ten Hag zette hoog druk en bleef dreigend, maar creëerde pas na 20 minuten een nieuwe mogelijkheid. Hakim Ziyech legde een corner panklaar op het hoofd van De Ligt. De captain kopte snoeihard, maar Vitesse-doelman Remko Pasveer bracht uitstekend redding.

Vervolgens kregen de Ajacieden diverse mogelijkheden via Ziyech, maar hij had zijn vizier nog niet op scherp staan. Kort voor rust zorgde de Marokkaans international alsnog voor gejuich op de tribune. Een perfecte crossbal van Daley Blind over 60 meter bereikte Dusan Tadic. De Serviër kapte zijn tegenstander uit en legde de bal met veel gevoel op Ziyech die bij de 2e paal knap binnenschoot: 1-0!

Sterk uit de kleedkamer
Ook in het tweede bedrijf hadden de Amsterdammers meteen de overhand. Al in de 46e minuut kreeg Ajax de uitgelezen kans op 2-0. Vitesse-verdediger Maikel van der Werff leverde de bal in, waardoor Dolberg 1-op-1 kwam met Pasveer. De Deen profiteerde niet en zag zijn poging hoog over vliegen.

Een kleine 10 minuten later werd De Ligt in de zestienmeter neergetrokken en wees scheidsrechter Kamphuis zonder twijfel naar de stip. Tadic faalde niet en schoot de penalty overtuigend raak: 2-0. De Ligt tekende even later zelf met een rake kopbal voor de 3e Amsterdamse treffer, waarmee het doelpuntenrecord een feit was.

De wedstrijd leek gespeeld toen Ziyech de 4-0 dacht binnen te schieten, maar zijn goal werd afgekeurd door videoscheidsrechter Pol van Boekel. Even later zorgde Vitesse met een doelpunt van Navarone Foor toch nog voor spanning in de wedstrijd: 3-1.

De Arnhemmers zagen kansen en zetten Ajax daarna kort onder druk, maar Tadic zorgde al snel voor de beslissing. Van der Werff haalde invaller Ekkelenkamp onderuit en Kamphuis gaf wederom een penalty. De clubtopscorer wist wel raad met dit buitenkansje en schoot de 4-1 binnen: zijn 24e Eredivisie-treffer dit seizoen. Uiteindelijk werd het nog 4-2 door een kopbal van Oussama Darfalou, maar de 3 belangrijke punten bleven in Amsterdam.

Nog 2 duels te gaan en we weten of Ajax de 34e landstitel binnen heeft. Twee finales, maar eerst de dubbele clash met Tottenham Hotspur in de Champions League en de bekerfinale tegen Willem II.
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Van t Schip: Goed moment om fans extra te bedanken
Brobbey: Kenneth heeft goed geluisterd
Drie commissarissen kondigen vertrek aan
Van t Schip over Feyenoord, de fitheid en FC Twente-thuis
Diant Ramaj voorlopig uitgeschakeld

Volgende wedstrijd

Ajax  VS  S.B.V. Excelsior

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20