Ajax dankzij Huntelaar naar belangrijke zege
Datum: 21-04-2019  Bron: ajax.nl
In een ongemeen spannend uitduel met FC Groningen heeft Ajax dankzij Klaas Jan Huntelaar de volle 3 punten gepakt: 0-1. Een uitstekend resultaat in de strijd om het kampioenschap.

Nadat Ajax dinsdag zich ten koste van Juventus had geplaatst voor de halve finale van de Champions League moest de focus weer op de nationale competitie. Met nog 4 duels te gaan en een nek-aan-nek-race met PSV kon de Amsterdamse formatie zich geen puntenverlies permitteren. Het kostte bloed, zweet en tranen maar Ajax slaagde in de missie.

Tagliafico terug
Trainer Erik ten Hag liet ook met zijn opstelling zien dat elke wedstrijd in deze fase van de competitie even belangrijk is. Met de sterke ‘Champions League-variant’ kwam Ajax voor de dag bij FC Groningen. Het enige verschil met het uitduel bij Juventus was het opstellen van Nico Tagliafico. De Argentijn zat dinsdag een schorsing uit. Zijn vervanger Noussair Mazraoui raakte in Turijn geblesseerd en moest deze uitwedstrijd (plus het thusiduel van dinsdag met Vitesse) aan zich voorbij laten gaan.

Penibele situatie
De beginfase in de Groene Kathedraal was hectisch. Groningen kreeg al rap een kans na een slordige actie van Frenkie de Jong in het eigen stafschopgebied. Op zijn bekende wijze voetbalde de middenvelder zich echter uit de penibele situatie.

Lastig met Groningen
Ajax had het over het algemeen lastig met het fysieke spel van de thuisploeg die met veel overtredingen de gasten probeerde te ontregelen. Dat lukte aardig, want de grootste kansen kwamen uit corners. Vooral Matthijs de Ligt was een paar keer dicht bij de openingstreffer, maar zijn kopballen misten richting. Ook rechtsback Joël Veltman kwam in kansrijke positie. De uitkomende doelman Sergio Padt won echter dat duel.

Grote kans Doan
In de tweede helft waren de grootste kansen voor FC Groningen. De door Ajax verhuurde Sierhuis legde de bal goed neer voor Ritsu Doan. Zijn inzet huppelde tot opluchting van Ajax naast het doel van Andre Onana.

Meer pit
Ajax had wat meer pit nodig en Ten Hag bracht met nog een half uur te gaan Klaas Jan Huntelaar voor Lasse Schöne. Toen in de 66e minuut het openingsdoelpunt dan eindelijk leek te vallen via Tagliafico lag Deyovaisio Zeefuik Ajax op de doellijn dwars.

Hoofdrol Huntelaar
En het was ook Huntelaar die Ajax bevrijdde! In de 79e minuut draaide hij in een stevig duel met Tim Handwerker weg en haalde schitterend uit: 0-1. Vier minuten later moest hij vertrekken. Hij raakte Memisevic hard, kreeg daarvoor de gele kaart en omdat hij na het vieren van zijn goal het shirt al uit had getrokken, moest hij vertrekken.

Ook Onana onderscheidde zich nog. Met nog 4 minuten te gaan, tikte de Kameroener een kopbal van Sierhuis uit zijn doel. In een loeispannende slotfase hield Ajax de nipte marge vast. Nog 3 duels te gaan....
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Functiewijziging Alex Kroes
Rensch: Het was niet goed genoeg
Van t Schip: Kan uiteraard niet leven met een punt
Van t Schip over fitheid, speelwijze en Excelsior-thuis
Van t Schip: Goed moment om fans extra te bedanken

Volgende wedstrijd

FC Volendam  VS  Ajax

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20